Time management- avagy hogyan legyünk a saját időnk urai

Valószínűleg már elég sokszor szembejött mindenkivel a „mai rohanó világban” kifejezés, aminek -hogyha kicsit jobban belegondolunk- nem sok pozitív üzenete van. Hiszen ki akar állandóan rohanni, kapkodni, a fontos, meghitt pillanatokat nem átélni, amennyire csak lehet? 

Manapság egyre jobban megfigyelhető, és már-már köztudott ténnyé vált, hogy társadalmunk bizony annak kedvez, aki hatékonyan, jól kihasználja az idejét, amennyire csak lehet, és minél több dolgot csinál. Ez viszont odavezetett, hogy egyre stresszesebbek, feszültebbek vagyunk, és nagyon sok ember küzköd azzal, hogy ha pihen, vagy csak szimplán nem csinál semmit, bűntudatot érez, ostorozza magát, ami egy egyenes út a kiégés felé. A pihenés, és a regenerálódás legalább annyira fontos, mint a munkák, vagy a beadandók befejezése, csak sajnos az egyensúlyt nem egyszerű megtalálni, vagy az egyik, vagy a másik felé nagyon könnyen el tud billenni az a bizonyos mérleg. Éppen ezért hoztunk pár módszert, és tippet, hogyan alakíthatod ki úgy a hétköznapjaid, hogy azok a lehető legkellemesebben tudjanak telni.

1. Ismerd meg önmagad

Nagyon fontos, hogy rutinjainkat azok alapján alakítsuk ki, hogy mi mennyire fontos számunkra, hiszen így a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy tényleg tartani is fogjuk hozzá magunkat. Gyűjtsd össze milyen feladatokat, szerepeket töltesz be az életed minden területén, és hogy mi mennyi örömöt ad. Hiszen, ha már ezt átlátod, könnyebben rá fogsz jönni, hogyan teremtsd meg az egyensúlyt, és hogy mi mennyi időt, energiát igényel.

2. Tűzz ki célokat

Nagyon nagyon fontos mindenki életében, hogy legyen egy kialakított képe arról, mi az, ami felé hajt, és hogy legyenek dolgok, amik motiválják, hiszen ha van miért, vagy kiért, minden nehézséggel sokkal könnyebb megbírkózni. Ezekre a nagy célokra viszont nem mindig könnyű ráismerni. Éppen ezért jó, hogyha először nagyon pici dolgokat tűzünk ki magunknak, lehet akár egy napra több ilyen kicsi is, (pl.: rendet rakni a nappaliban, összehajtani a tiszta ruhákat, elmosogatni, stb.) hiszen ezeket könnyű teljesíteni, viszont sikerélményt ugyanúgy átélünk a nap végén. Ezt minél gyakrabban csináljuk, annál jobban rááll az agyunk arra, hogy képesek vagyunk bármire, amit kitűzünk magunknak, ez pedig odavezet, hogy szépen lassan, azok a bizonyos nagyobb, „életcélok” fel fogják fedni magukat.

3. Tervezz

Ezt meg lehet csinálni a hét, hónap, vagy akár év elején is, de a lényeg, hogy tervezd meg az előtted álló időszakokat! Ez egyrészről segíteni fog abban, hogy lezárhasd a mögötted állókat (mit nem fogsz csinálni annyit?, mire mondasz majd nemet, hogy helyette mással tudj foglalkozni?, mi nem érdemli meg az idődet?) másrészről pedig így megtervezheted a következőt, akár még dátumokkal is elláthatod, hogy mit mikorra szeretnél. Ez persze -mint minden más is- nem csak a munkára vonatkozik, kalkuláld bele ugyanúgy, hogy magadért mit szeretnél tenni, hogy mikor töltesz időt a szereteiddel, hogy mikor mész el szórakozni, vagy edzeni, és hogy mikor, illetve hogyan szeretnél pihenni!

4, Öngondoskodás

Igen, kicsit elcsépelt fogalommá vált, és sokan csak a szemüket forgatják, ha ezt, vagy ehhez hasonlót meghallanak, de ettől függetlenül nem szabad elmenni amellett, hogy mennyire fontos. Oda kell figyelni a testi-lelki igényeidre, hiszen hosszútávon nem kis baj lehet abból, ha nem veszed őket eléggé komolyan. Fedezd fel, és kísérletezz, mi az, ami kikapcsol, mi az, ami segít, és mi az, amitől a legjobban érzed magad (olvasás, rajzolás, valamilyen sport, vagy akár csak egy séta, ilyenkor bármi szóba jöhet)!

Ezeket persze kedvedre alakíthatod át, úgy, ahogy neked a leghasznosabb, és legfenntarthatóbb, de ha ezeket, vagy ehhez hasonló jó szokásokat beleépítesz a mindennapjaidba, és tartod is magad hozzájuk, nagyon rövid időn belül fel fognak tűnni a pozitív változások, és minden sokkal könnyebben, gördülékenyebben fog menni, ami most kihívásnak tűnhet.

 

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *