A streetwear öltözködésről

A hideg, téli időkben szeretnél egyszerre melegen, kényelmesen öltözködni, viszont fontos számodra a stílusos, cseppet egyedi megjelenés is? A streetwear viselet mindezen tulajdonságokat magában hordozza, amelyről a következő sorokban lesz szó.

A streetwear egy olyan utcai viselet, amelyet az emberek a mindennapokban is egyszerűen, kényelmesen tudnak hordani. Legfőképp a laza, bő szabású, lezser darabok jellemzik ezt az öltözködési formát. Ha eleged van a feszülős ruhákból, a skinny jeansből és társaiból, akkor ez a stílus biztosan neked való. Továbbá a réteges öltözködés is kulcsfontosságú egy-egy ilyen outfitben, ahol például egy hosszabb póló, egy mintás kapucnis pulcsi és egy kabát kombinációja is nagy szerepet kaphat, éppen ezért a téli időszakra ideális választás lehet számodra.

A Y2K jelenléte a streetwearben

A Y2K ebben az esetben a 2000-es éveket jelenti. A mai divatban pedig a 2000-es évekbeli öltözködésből és stílusból való inspirációt értjük ez alatt. Jellemzőek voltak ekkor például a túldizájnolt ruhadarabok, a graffiti mintás, hímzett, bő szabású farmernadrágok és a hasonlóan hímzett mintás kapucnis felsők, melyeket a streetwear előszeretettel átvett és alkalmaz. Népszerű volt a hangsúlyos, nagy méretű, sokszor szöveges márkajelzések jelenléte a pulóvereken, továbbá népszerűek voltak a kirívó, sokszor neon színekben káprázó darabok is. Az oversized pólók pedig kiemelték az évtized laza szabású vonalát. A Y2K stílus igencsak felkapottnak számít napjainkban és nagyszerűen integrálódott a mai divatba is.

Honnan is szerezhetünk ilyen darabokat?

A stílus szépségében az is rejlik, hogy nem fontos ragaszkodnunk a túlárazott, márkás viselethez. Egy esztétikus outfit összeállításához számos alternatíva létezik. Különböző turkálókban (pl. Humana, Háda, Cream) is találhatunk olyan ruhadarabokat, kiegészítőket, amelyek tökéletesen passzolnak ehhez a divathoz. Akik azonban nem szeretnek turkálóba járni, azok számára tökéletes választás lehet pár online felület. A Vinted vagy Depop platformokon kedvünkre válogathatunk a megannyi használt ruházat között. Rengeteg márkás, minőségi és vintage darabokhoz is hozzáférhetünk, sokszor az eredeti áruk töredékéért.

Találhatunk azonban számos fast fashion üzletekben is a stílusba beleillő darabokat, mint például: Pull&Bear, Zara, Bershka, H&M.

A kiegészítők fontossága

A kiegészítők kulcsfontosságúak lehetnek a streetwearben. Csupán egy jól összekombinált sapka-sál párossal is nagy hatást tudunk elérni az összképben, vagy egy stílusos szemüveggel is még egyedibbé és kifejezőbbé tudjuk tenni öltözékünket. Továbbá ékszerek, mint például nyaklánc vagy gyűrű is színesítheti az összhatást.

A sneaker-kultúra és a streetwear kapcsolata

A kiegészítők mellett talán még nagyobb szerepet játszik az öltözékünkhöz leginkább passzoló cipő kiválasztása. – Mit is kell tudni a sneakerekről? – Dióhéjban összefoglalva a sneaker-kultúra az 50-es évektől kezdett kialakulni, mindaddig egy cipőnek csak a funkciója számított. A 70-es évektől azonban ezek a lábbelik divatcikké is váltak, főleg azok a darabok, amelyeket kosárlabdázók vagy teniszezők viseltek. Az emberek hamar belátták, hogy ezek a sportcipők nem csak sportolásra, hanem utcai használatra is rendkívül kényelmesek és mutatóak is egyaránt. A kultúra egészen napjainkig nagy népszerűségnek örvend és számos egyedi, limitált kiadás is piacra kerül.

Sokan egyszerűen a márkához való hűség miatt választanak egy-egy adott darabot, sokakat pedig a mögötte rejlő kultúra buzdít. Vannak olyan cipők, amelyek egyedi dizájnnal és grafikákkal vannak ellátva, amelyek önmagukban rengeteget tudnak hozzáadni az outfitünkhöz. Némelyik pár csupán csak a különleges, esetenként kirívó színállásaival tudja megspékelni az öltözékünket.

A streetwear tehát nem szimplán divat, hanem egy kifejezésmód is egyben. Rengeteg lehetőséget ad arra, hogy a saját személyiségünket tudjuk megmutatni megjelenésünkkel a sokoldalúsága miatt. Ugyanakkor rugalmas is, folyamatosan változik, és igazodik a különböző stílusirányzatokhoz. Éppen ezért mindenki ízlése szerint tud választani, hogy melyik elemeket alkalmazza a saját öltözékében. Úgy tudunk játszani a kiegészítőkkel, színkombinációkkal és mintákkal, ahogy kedvünk és fantáziánk tartja, ezzel izgalmas színeket adva az utca palettájához.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *