Hogy lesz Lupercaliából Very Sexy Martini?- avagy a Valentin-nap rejtelmei

Február 14-e köztudottan a szerelmesek ünnepe. Az a nap, amikor a szerelemes párok romantikusabbnál romantikusabb ajándékokkal, programokkal lepik meg a másikat és megünneplik szerelmüket.  

De honnan is ered a Valentin-nap?

Meglepő, de az ókorban február 14-e körül ünnepelték a Lupercalia nevű vallási ünnepet, amely során számos tisztító és termékenységi szertartást tartottak. Ezeknek a célja az volt, hogy kiengeszteljék Lupercus istent, így a szertartások során a papok szíjakkal ostorozták a fiatal nőket, annak érdekében, hogy a verés tisztulást és termékenységet hozzon.

Ebből kiindulva elég abszurdnak tűnik a ma ünnepelt habos-babos Valentin-nap. De nem volt ám az egész ünnep ilyen brutális, a fiatal lányok a házasság istennő templomába mentek, hogy szerelmi jóslatot kapjanak. A férjek virágot adtak hitveseiknek, a hajadon fiúk pedig kvázi tombolával kisorsolták az egyedülálló lányok neveit és kapott lapon szereplő név tulajdonosával álltak párba. Ezek az alakult párok az egész ünnepség ideje alatt együtt maradtak, de volt, hogy olyan párok alakultak, akik az egész további életüket is együtt töltötték.

A nevét az ünnep Szent Valentinról (Szent Bálintról) kapta, aki egy római pap volt, és 270. február 14-én halt mártírhalált, a Lupercalia ünnep idején. Szent Valentin halálához több legenda is fűződik. Az egyik azt mondja, hogy Valentin a vallásüldözés idején halt meg, mert nem adta fel a kereszténységet. Börtönbe zárták és az ott töltött idő alatt üzeneteket írt a barátainak, annak érdekében, hogy tudassa velük, hogy gondol rájuk és szereti őket. Látjátok? Az sem gáz, ha te is a barátaiddal ünnepelsz.

Egy másik verzióban azt olvashatjuk, hogy II. Claudius császár záratta börtönbe azért, mert az ő tiltása ellenére összeadta a fiatal szerelmeseket. Ebben az időben Claudius császár megtiltotta a házasságkötést, mert azt gondolta, hogy azok a férfiak jobb katonák, akik nőtlenek és nincs családjuk. Ebből a legendából született az a feltevés is, hogy Szent Valentin a börtönben töltött rabsága alatt megismerte az egyik börtönőr vak lányát. Valentin a hite erejével csodálatos módon visszaadta a lány szeme világát és a kivégzése napján (február 14-én) búcsúlevelet hagyott a lánynak, amit úgy írt alá, hogy: „A te Valentinodtól”. Ezzel a legendával azonosítják legtöbbször a mai Valentin-nap kialakulását. A pogány Lupercalia ünnepből 496-ban lett Szent Valentin napja, aki ezóta hivatalosan is a szerelmesek védőszentje.

A Bálint-napot Magyarországon már a középkorban is ünnepelték és számos babona kapcsolódott ehhez a naphoz. A babonák nagy része a fiatal lányokra vonatkozott. Ilyen volt például, hogy egy szerelmes csók Bálint nap reggelén szerencsét hoz, vagy esetleg az a hiedelem, ha a Bálint-nap előtti éjfélkor ellátogatunk a temetőbe, akkor megláthatjuk jövendőbelinket.

Ezeket ma már nem tartjuk, helyüket átvette a modern Valentin-nap, amiről szerte a világon megemlékeznek. Ajándékokkal vagy közös programokkal ünneplik a szerelmesek ezt a napot. Egy szuper program ötlet a pároknak, de akár a szingliknek is egy koktélest, ahol az ünnephez illő koktélokat csinálhatnak együtt és jó hangulatban közösen elfogyaszthatják azokat. Ehhez a koktélozáshoz hoztam most egy receptet, amiből igaz nem lesz valódi szerelem elixír, de az biztos, hogy nagyon finom lesz.

A koktél a Very Sexy Martini fantázia nevet kapta és Kim Haasarudtól származik, aki a Liquid Architecture nevű vállalat alapítója is. A koktél a neve ellenére, ízvilágban közelebb áll a Cosmopolitanhez, mint a Martinihez.

Mire lesz szükséged a koktélhoz?

  • 3 málna
  • 5 mentalevél
  • 30 ml fehér cukorszirup
  • 45 ml citrusos vodka
  • 30 ml limelé
  • 45 ml pezsgő
  • Díszítéshez: málna vagy mentalevél

Elkészítés:

Shakerben keverjük össze a málnát és a mentaleveleket a cukorsziruppal, majd adjuk hozzá a vodkát és a lime levet, majd egy kis jeget és rázzuk addig, amíg kellően hideg lesz. Ezek után szűrjük át és öntsük egy koktélos pohárba, majd adjuk hozzá a pezsgőt is. A málna és a menta, valamint a citrusos vodka, cukor, limelé és pezsgő keveréke tökéletes ital Valentin-napra.

Boldog Valentin napot mindenkinek, és ha elkészíted a koktélt, egészségedre hozzá!

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *