A történelem legjobb filmjei

A filmipar az elmúlt évtizedekben számtalan zseniális alkotással szolgált a nagyközönség számára, melyek gyönyörű látványukkal, fantasztikus történetükkel, a bennük szereplő színészek kiváló alakításaival, vagy épp remek szövegkönyvükkel örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe a valaha elkészült legjobb filmek közé. Az IMDb (Internet Movie Database) 1990-ben kezdte meg működését, mint egy rajongók által készített adatbázis filmekről, 1998-ban felvásárolta az Amazon, az idők során pedig a világ legismertebb és legnagyobb filmekkel foglalkozó internetes portállá nőtte ki magát. Emberek milliói értékelnek az oldalon filmeket, és egy film megítélésében gyakran előkerülő referencia az, hogy hány csillagon áll az IMDb 10-es skáláján. Mai cikkünkben az IMDb 250 minden idők legjobb filmjét felvonultató listájának első 5 helyezettjéről olvashattok.

1.: A remény rabjai-9,3 csillag

A listán minden idők legjobb filmjének immár hosszú évek óta A remény rabjai számít. Az 1994-es alkotást Frank Darabont rendezte, a főszereplőket pedig Tim Robbins és Morgan Freeman játsza. A történet alapjául Stephen King azonos című 1982-ben kiadott kisregénye szolgált. A film nagyrészt egy Shawshank nevű börtönben játszódik, ahová 1947-ben érkezik meg Andy Dufresne (Robbins karaktere), egy bankár, akit ártatlanul életfogytiglanra ítéltek. Itt ismeri meg az akkor már 20 éve büntetését töltő, szintén életfogytiglanra ítélt „Red”-et (Freeman), akivel hamar jó barátságot kötnek. A filmben láthatjuk Andy kezdeti szenvedését, majd azt, ahogy remek pénzügyi tudását kihasználva egyre jobb helyzetet alakít ki magának a börtönben, mivel segít eltusolni a börtön igazgatójának korrupciós ügyeit. A film végén Dufresne sikeresen megszökik Shawshankből. A remény rabjait 7 Oscar-díjra is jelölték, azonban a Forrest Gump szintén kitörő sikere miatt végül egyet sem nyert meg.

2.: A keresztapa-9,2 csillag

A New York-i olasz maffiát bemutató 1972-es film szintén egy regény adaptációja, valamint a legendás rendező, Francis Ford Coppola Keresztapa-trilógiájának első része. A főszereplő Marlon Brando, de szerepel még a filmben például Al Pacino vagy épp Diane Keaton. A keresztapa a második világháború után játszódik és a Corleone családot mutatja be, a család fejére, a keresztapára fókuszálva. Brando Vito Corleone maffiafőnök megformálásáért elnyerte abban az évben az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriájában. A filmet összesen 11 aranyszoborra jelölték, melyekből az említetten kívül még kettőt hódított el.

3.: A sötét lovag-9 csillag

A 2008-as sötét lovag az IMDb listája alapján minden idők legjobb képregényfilmje. A Christopher Nolan féle Batman trilógia második részeként elkészült filmben a Christian Bale által megformált igazságosztó csap össze a Heath Ledger által játszott Jokerrel, valamint a film végén az Aaron Eckhart által megformált Kétarccal. Ez volt az első olyan Batman film, amelyben nem szerepelt a hős neve (a második és mindmáig utolsó pedig a trilógia záródarabja, A sötét lovag-Felemelkedés). A sötét lovag 8 Oscar jelöléssel büszkélkedhet, ebből 2 kategóriában végzett az élen, köztük a Ledger által elnyert legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjjal, amit az ausztrál színész sajnálatos módon nem élhetett meg, ugyanis 2008 januárjában tragikus hirtelenséggel 28 évesen elhunyt.

4.: A keresztapa II.-9 csillag

A lista első 5 helyezettjében a Keresztapa trilógia az egyetlen, amely 1-nél több filmmel is képviselteti magát. Az 1974-es film cselekménye 2 nagyobb szálon fut: Az első közvetlen folytatása az első résznek, és Vito Corleone legkisebb fiára, Michaelre fókuszál, aki apja halála után átveszi a család fejének szerepét. A másik szálon Vito történetét ismerhetjük meg egészen a gyerekkorától kezdve. A főszereplő Al Pacino, a fiatal Vito Corleonét pedig Robert De Niro játszotta. Az első részhez hasonlóan a Keresztapa II. is 11 Oscar jelöléssel büszkélkedhet, ebből ráadásul 6-ot meg is nyert, köztük De Niroval, aki elhódította a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot.

5.: Tizenkét dühös ember-9 csillag

A cikkünkben szereplő filmek közül ez a legrégebbi, ugyanis a Tizenkét dühös ember 1957-ben jelent meg. A film a tökéletes bizonyíték arra, hogy egy film akkor is lehet zseniális, ha szinte csak egy helyszínen játszódik. A film ugyanis alig pár percet leszámítva egy szobában játszódik, ahol 12 esküdt igyekszik eldönteni, hogy egy tárgyalás vádlottja bűnös-e vagy sem, ami hatalmas felelősség, ugyanis amennyiben bűnösnek találják, a vádlottat kivégzik. A film főszereplője Henry Fonda, aki az egyetlen olyan esküdtet játssza, aki kezdetben megkérdőjelezi a vádlott bűnösségét. A Tizenkét dühös embert 3 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ezekből azonban egyet sem nyert meg.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *