Irány a konditerem!

Nem vagy megelégedve a külsőddel? Csupán csak változást szeretnél a mindennapi rutinodban? Fejleszteni szeretnéd magad, mind fizikálisan, mind mentálisan? Az edzőterem a legjobb barátod lesz ebben.

Abszolút érthető, hogy a kinézet nem minden. Nem is kell neked Jay Cutler, esetleg Arnold Schwarzenegger fizikumot nyújtanod. Észben kell tartani, hogy főként magadnak kell megfelelned, és ne mások miatt akarj megváltozni.

Manapság egyre több fiatal vesz erőt magán, és kezdi el az edzést akár konditeremben, akár csak otthoni keretek között. Jogosan tehetnénk fel a kérdést, hogy mi is ennek a kiváltó oka? Nos, rengeteg magyarázattal lehet erre a kérdésre szolgálni. Megeshet, hogy egy párkapcsolat, egy szakítás áll a háttérben, előfordulhat, hogy az adott illető szimplán csak hasznosan szeretné eltölteni a szabadidejét. Én úgy vélem, a közösségi médiában is gyökeredzik sok esetben ennek az indíttatása. Ezen belül meg lehet különböztetni az ilyen felületek (pl. Instagram, TikTok) negatív, illetve pozitív hatását is egy emberre nézve.

A közösségi média negatív oldala

Sajnos ezen platformokon túlnyomó részt a szélsőségeket láthatjuk, a posztolók általában a legjobb „arcukat” jelenítik meg. Ennek következtében eltorzultak a kinézetre vonatkozó normák, és emiatt a napi szinten több órát is ilyen, és ehhez hasonló oldalakon töltött felhasználóban sajnos nem csoda, ha elbizonytalanodik a kinézetével kapcsolatban, és emiatt nem fog megfelelni önmagának.

A közösségi média pozitív oldala

Ezzel ellentétben tökéletes motivációs bomba is lehet megannyi ember számára. Akik már valaha fontolgatták, netán évek óta ott csücsült fejükben a gondolat, hogy elkezdjenek edzeni, akár a fogyást előtérbe helyezve, vagy csak némi izomtömeget szeretnének építeni magukra, a social média platformok személyre szabott algoritmusa könnyen segítséget nyújthat ebben. Számtalan olyan tartalomgyártóval találkozhatunk, akiktől inspirációt szerezhetünk, és segíteni tudnak elindulni a fejlődés útján.

Miért érdemes elkezdeni edzőterembe járni?

  • Elsősorban említendő, hogy a rendszeres edzés beiktatása egy kiegyensúlyozott napi rutint tud biztosítani számunkra. Jobban oda fogunk figyelni az elegendő mennyiségű alvásra, ugyanis az izom az edzést követően a pihenő időszakokban fog hatékonyan fejlődni. Ismert emellett, hogy a mozgás roppant mód a javunkra válik. A heti rendszerességgel edzőteremben való testmozgás által a mindennapi teendőinket is felpezsdülten tudjuk majd elvégezni.
  • Továbbá a fejlődés elengedhetetlen eleme a helyes táplálkozás is. A célunknak megfelelően választanunk kell egy olyan diétát, amihez erősen ajánlott lesz ragaszkodnunk, ha eredményt szeretnénk elérni a jövőben. Mivel ismerten ezek vitaminban dús, változatos, egészséges ételekből épülnek fel, egyértelmű, hogy a szervezetünk igazán hálás lesz nekünk.
  • Fontos megemlíteni, hogy konditerem tökéletes helyszín, hogy kicsit elvonuljunk a mindennapi problémák és a stressz elől. Itt száz százalékosan magunkra tudunk fókuszálni. Nem mellesleg az itt felszabaduló pozitív gondolatok sokasága is felettébb jótékony hatást gyakorolnak majd ránk.
  • Nem utolsó sorban, ha végzünk valamilyen káros tevékenységet, fő példának a dohányzást említve, a rendszeres edzés, és az ehhez társuló megannyi jó szokás meg fogja könnyíteni a leszokást is.

Hogyan is kezdjük el?

Az egésznek a szépsége maga az egyszerűsége is. Teljesen a nulláról, egyik napról a másikra már el is kezdhetjük az edzést. Fontos elöljáróban megjegyezni, hogy ne szégyellj megjelenni a teremben, akármilyen fizikummal is rendelkezel éppen. Az edzőteremben nem fog téged senki kinevetni, kigúnyolni, ujjal mutogatni rád. Hiszen minden jelenlévő ember hasonló céllal érkezett oda, és valahol ők is elindultak azon az úton, ahol éppen tartanak.

Kulcsfontosságú, hogy legyen egy személyre szabott edzéstervünk, amihez bátran kérjük először egy hozzáértő segítségét. Ne kezdjük el eszeveszettül a nehéz súlyokat rángatni, mivel annak nem lesz fejlődés, sokkal inkább sérülés a vége. Eleinte ajánlott személyi edzőt is fogadni, még ha a pénztárcánk nem is fogadja ezt nagy örömmel. Javasolt az első pár alkalommal rászánni némi összeget, amely majd a jövőben kamatoztatni fogja magát javunkra. Ezt követően alakítsuk ki étrendünket, odafigyelve az ideális fehérje, szénhidrát, és vitaminbevitelre is egyaránt. Végezetül fontos észben tartani, hogy a motiváció óriási segítséget nyújt a kezdetekben, azonban ez egy múló állapot, motivációból nem lehet „várat építeni”. Kitartónak kell lennünk, és a rendszerességhez ragaszkodnunk, ha eredményeket szeretnénk elérni.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *