Hogyan vásároljunk autót külföldről?

A külföldön behozott autóknak számos előnyei és hátrányai is lehetnek. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy hogyan zajlik ez a procedúra és hogy mikre érdemes odafigyelni a vásárlás közben.

A külföldi autóvásárlás több előnnyel is bírhat:

Költségmegtakarítás. Számos esetben a külföldről történő autóvásárlás költséghatékonyabb lehet. Az árak jelentősen változhatnak országok között adók, behozatali vámok és piaci feltételek miatt. Egy adott típus vagy modell esetében jobb ajánlatot kaphatunk egy másik régióból.

Típus elérhetősége. Előfordulhat, hogy országonként eltérhet az autók felszereltsége, mely egyes országokban nem elérhető.

Autók minősége. Figyelembe véve a klímát és az adott régió útminőségét lehet, hogy jobb minőséget is találunk kint.  

A fent említett előnyök mellett sok kockázattal is járhat a folyamat. Használt autó esetén egy-egy hiba szerviz költsége is teheti nem megérővé a vásárlást.  Emellett figyelembe kell vennünk a magyar és külföldi követelmény rendszert is, miszerint itthon a sárga index az elfogadott.

Menete

Első lépésként ki kell választanunk egy külföldi használtautó oldalt. Itt van egy pár ismertebb oldal melyről tudunk kedvünkre válogatni.

Ha nem szeretnénk bajlódni a kiutazással és behozatallal akkor igénybe vehetünk egy közvetítőt is. Ezen keresztül érvényes műszakival vehetjük át az autót és a folyamat csak a regisztrációnál kezdődik.

Előélet lekérdezése

Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk fontos, hogy lekérjük az autó előéletét. Erre több oldal is a segítségünkre lehet. Itt megtudhatjuk az igazolt futásteljesítményt és, hogy az autó valóban sérülésmentes-e. https://www.carvertical.com. Fontos, hogy a helyszínen is érdemes egy hozzáértő szakemberrel átnézetni az autót.

Papírok

Amit vigyünk magunkkal az a személyes irataink és egy kétnyelvű adásvételi szerződés, lehetőleg 4 példányban.

Hazaút

Itt lehetőségünk van az autót saját lábán hazahozni vagy trélerrel is. Ha úgy döntünk, hogy mi hazavezetjük az autót akkor szükségünk lesz egy ideiglenes rendszámra és egy ideiglenes biztosításra is. Ennek érvényessége és költségei országonként eltérhetnek. 15 napos kb. 60 euró, 30 napos kb. 70 euró.

Vám

Ha az Európai Unió területéről veszünk autót akkor nem kell vámot fizetnünk. Ha ezen kivűl vásárolnánk a járművet akkor úgy kell számolnunk, hogy Magyarországon a vám 10% és az ÁFA 27%. Ezeket az autó vételára vagy valós értéke alapján kell fizetnünk.

Regisztrációs díjak

Itthon az első utunk a legjobb, ha az Nemzeti Közlekedési Hatósághoz vezet. Itt elkészítik az autó műszaki adatlapját, melyen feltüntetésre kerül az autó környezetvédelmi besorolása és kiszámításra kerül a regisztrációs díj összege. Ez az összeg az autó teljesítményétől függ. Ezt mi is elvégezhetjük itthon bármilyen kalkulátor segítségével. https://regisztraciosado.hu/

Honosítás

A honosítás díja további 8000 Ft. A 6 évnél öregebb vagy 160 000 kilométernél többet futott autókat külön környezetvédelmi vizsgálatnak vetik alá. A honosításra a Magyar Közlekedési Hatóság honlapján, telefonon keresztül kérhetünk időpontot.

Eredetvizsgálat

Az eredetvizsgálat során megvizsgálják az autó dokumentumainak hitelességét. Ennek a díja jármű hengerűrtartalmától függ. Jellemzően ennek a költsége 15-20 ezer Forint.

EORI szám

Az adóhatóság felé is intéznünk kell az autóval kapcsolatos ügyeket, ehhez szükségünk lesz egy 12 számból álló azonosítóra, melyet a NAV-on keresztül tudunk megigényelni.

Kötelező felelősség biztosítás

A KGFB-t még a forgalomba helyezés előtt megkell kötnünk. Itt még rendszám hiányában az autó alvásszámára kell kötnünk a biztosítást. Ennek költsége szintúgy az autó teljesítményének függeléke.

Forgalomba helyezés

Ha elvégeztük mind a fentebb említett folyamatokat akkor már csak annyi van hátra, hogy az imént szerzett dokumentumokkal besétáljunk egy kormányablakba ahol megkaphatjuk a magyar papírokat. A magyar rendszám, forgalmi és törzskönyv költsége összesen 20 500 Ft. Emellett fizetnünk kell vagyonszerzési illetéket a jármű után, amely az autó lóerő mennyiségétől függ.

Összegzés

Ha mondjuk megnézzük a magyarországi középosztály népautóját, esetünkben egy Németországból behozott Opel Astra-t (2018, 1.4T) akkor összesen, 23 275 Ft a regisztrációs díjjal, 17 000 Ft eredet vizsgálati díjjal, 71 500 Ft vagyonszerzési illetékkel, megközelítőleg 89 000 Ft kötelező biztosítási díjjal számolhatunk. A fix tételek minden autótípus esetén azonosak, ideiglenes rendszám és biztosítás kb. 20 000 Ft, benzin és utazási költség 90 000 Ft. Ez nagyjából 310 ezer Ft-os költséget jelent.

Ez egy általános útmutató, nem minősül hiteles tájékoztatónak.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *