Tartalmazott-e valaha kokaint a Coca-Cola?

Első olvasásra furának tűnhet a kérdés, hiszen miért tartalmazna a világ legnépszerűbb üdítőitala illegális drogokat? A válasz ennek ellenére egyértelmű igen. Azonban mielőtt még elrohannánk a boltba felvásárolni a hazai készleteket, az igazság kedvéért érdemes árnyalni a képet, és végigjárni a kólakészítés tudományát.

A Coca-Colát 1885-ben hozta forgalomba John Pemberton, amerikai gyógyszerész. A Coca-Cola receptje hosszú évtizedekig jól őrzött titok volt, amihez csak néhány kulcsfontosságú személynek volt hozzáférése. Még a mai napig sem publikálták hivatalosan az összes összetevőt és azok pontos arányait. Pemberton, szakmájához híven eredetileg gyógyszernek szánta, és a patikák polcairól lehetett beszerezni. Nevét a 2 fontos hatóanyag ihlette, a kokacserje és a kóladió. A mi szempontunkból az utóbbi érdekes, hiszen ez az a növény, ami tartalmazza a kokaint, és ennek a tisztított kivonata a filmekből jól ismert fehér por, illetve a szabad bázisú társa, az elszívható crack. 

Ebben az időben viszont a gyógyszerek egyik alapvető hatóanyaga volt a kokain, elsősorban energizáló hatása miatt. A fül-orr-gégészek mai napig használják helyi érzéstelenítő hatása miatt, de a kábítószerek és körülmények könyvelése nehezíti beszerzését. A 20. század elején, különösen 1904-ben, a kokain drogellenes tiltásának és a közegészségügyi aggályoknak köszönhetően a Coca-Cola cég elkezdte eltávolítani a kokaint a koka levelek dekoktumából. Ez a folyamat azt jelentette, hogy a kivonatban már nem volt jelen a kokain, így az ital már nem okozott bódulatot vagy más droghatást.  

Ha ebből az aspektusból nézzük, semmi meglepő nincs abban, hogy egy gyógyszer a korszak egyik legnépszerűbb hatóanyagát tartalmazza. A kóla receptje hagyományosan féltve őrzött titok, így pontos mennyiségekről nem tudunk beszélni. Interneten megjelenő pletykákból fellelhető információ alapján egy üveg kóla 3,5 g kokaint tartalmazhatott, azonban ez több mint valószínűtlen. Akinek a grammok és mennyiségek nem mondanak semmit a drogok világában, annak jó kiindulópont lehet, hogy a “Két Pasi meg egy kicsi” sorozat bukott sztárja, Charlie Sheen fénykorában 6-7 gramm kokaint szívott fel az éjszakában (igaz, ez majdnem az életébe is került). 

Ami meglepő, hogy magát a cserjét a mai napig tartalmazza az üdítő. A növény hivatalos termesztője Peru, onnan importálják Amerikába. Maywood, New Jerseyben található az egyetlen üzem, ami engedéllyel rendelkezik nagy mennyiségű kokacserje importjára és feldolgozására. Itt kivonják a kokaint a cserjéből,  és a megtisztított, kokain mentes alapanyagot tovább értékesítik a Coca-Cola vállalatnak. 

Így röviden összefoglalva, a Coca-Cola igenis tartalmazott kokaint. Napjainkban azonban csak a kokain alapanyagnak számító cserje kokaintól mentes, feldolgozott változata van az italban. A koka levelek azonban továbbra is fontos szerepet játszanak az ital ízvilágában, hiába már csak a kokaintól mentes kivonatukat használják fel.

Az állítás, hogy a Coca-Cola tartalmazott kokaint az eredeti receptúra szerint valóban igaz. John Pemberton eredeti receptje tartalmazott koka levelet, ami kokaintartalmú. A kokain tartalmú összetevő eltávolítása olyan folyamat volt, ami megfelelő hőkezelés és kémiai eljárások alkalmazásával történt.

Így tehát már több mint egy évszázada, hogy a Coca-Cola nem tartalmaz kokaint az összetevői között. A koka levelek azonban továbbra is részei a Coca-Cola számára beszerzett alapanyagoknak, mint aromákat adó összetevők, de ezekben már nem található meg a kokain.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Coca-Cola eredeti receptje tartalmazott kokaint, az üdítőital nem volt azonosíthatóan drog, és azért volt fogyasztható, mert a benne lévő kokain mennyisége nagyon csekély volt, és a hatása elenyésző volt a mennyiségéhez képest. Azóta pedig a recept jelentősen megváltozott, és a kokaint tartalmazó összetevőket eltávolították belőle.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *