Könyvajánló – avagy a három kedvenc könyvem

A hideg idő közeledtével egyre erősebben érzem a késztetést, hogy a Tiktok pörgetése helyett egy izgalmas könyvvel bújjak be a paplanom alá. Ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül, hisz egy lendületes olvasmány szinte bárki figyelmét le tudja kötni, feltéve, hogy az illető egy kicsit is szeret olvasni. Ezért is hoztam el 3, nálam abszolút kedvenc olvasnivalót, ami megdobogtatja az ember szívét, hol az izgalomtól, hol a félelemtől, hol az érzelmes pillanatai miatt.

Akhilleusz dala

Számomra egyértelműen Madeline Miller gyönyörű műve tarol, melyen az írónő több mint tíz évig dolgozott, elmerülve a görög mitológia és történelem legmélyebb bugyraiban. A történet többek között bemutatja a trójai háború rémségeit, az istenek ismeretlen oldalait, valamint az emberi szeretet végeláthatatlan határait. Patroklosz, a száműzött királyi sarj egy másik királyi udvarba kerül, ahol egy fedél alatt él Akhilleusszal, az uralkodó fiával. Akhilleusz félistenként arra született, hogy a legkiválóbb göröggé, az Arisztosz Akhaiónná váljon. A két fiú hamar közel kerül közös nevelkedésük során, Thetis, Akhilleusz édesanyja és tengeri nimfa heves tiltakozása ellenére. Amikor a trójai örökös elrabolja a gyönyörű Helénét, Hellász összes harcosát szólítja a kötelessége, hogy hadba lépjen Trója ellen. Akhilleusz kétségek és baljós jóslatok ellenére is elindul a háborúba, ahova Patroklosz is követi. A cselekmény fordulatai és szép pillanatai azonban nem akadályozzák meg, hogy a két szerelmesre a sors végül végzetes csapást mérjen a történet befejezésekor.

Személy szerint a cselekmény magával ragadott, annak ellenére, hogy rengeteg volt az „unalmas”, történelmi vonatkozás, hosszabb leírás múltbeli dolgokról. Több hatást is gyakorolt az életemre, érdeklődni kezdtem a mitológia iránt, amit saját magamtól nem tettem volna, valamint hihetetlennek tartom, hogy a szerző milyen gyengéden tudta bemutatni a szeretetet, anélkül, hogy konkrétan leírta volna a szót. Bárkinek szívesen ajánlanám, de ha kategorizálni szeretném, szerintem az író azoknak szánta ezt az olvasmányt, akik szeretnek gondolkodni a hétköznapok mellett még egy fiktív történet végkifejletén is. Én még hetekkel később is sokat rágódtam rajta, nem mintha befejezetlen lezárást kapott volna. Egyszerűen készteti az embert, hogy akaratlanul is végiggondolja, mennyire értékelni kell az életben minden apró pillanatot és gesztust.

Evelyn hét férje

Taylor Jenkins Reid elkápráztató regényének címe első hallásra egészen csalóka, mégis teljesen valósághűen összefoglalja a több száz oldalon át tekeredő fordulatos történetet. A cselekmény két szálon fut, a jelenlegi történéseket közvetítve, közben a múlt eseményeit részletezve, ezzel is megcsavarva a szálat. A középpontban Evelyn Hugo áll, aki Hollywood egyik legfizetettebb, legpopulárisabb színésznőjeként volt ismert a hatvanas években. Kitűnt tündöklő szépségével, páratlan tehetségével, valamint a ténnyel, hogy az évek alatt hét sikertelen házasságba kezdett. A jelenkorban szenzációként éri Amerikát, hogy Evelyn Hugo, aki évek óta visszavonult és nyomtalanul eltűnt a világ szeme elől hajlandó interjút adni, de kifejezetten egy kezdő újságíróhoz ragaszkodik, Monique Granthoz. Evelyn egy kihagyhatatlan ajánlatot tesz Monique-nak: elárulná neki a nagybetűs igazságot, életének sötétebb és fényesebb pillanatait is, amik sose lettek nyilvánosságra hozva. A fiatal író eleinte nem érti, mivel érdemelte ki mindezt, a cselekmény futásával azonban fény derül, hogy milyen szálak kötik őt Evelynhez, még a régi, keserű múltból. Szerelem, hírnév, veszteségek és egy váratlan csavar öleli körbe a kötetet, ami folyamatos izgatottságot vált ki az olvasóból.

Azoknak tudom ajánlani, akik nyitottak egy szerelmes történetre két nő között, rengeteg fordulattal és váratlan meglepetésekkel. A sztori nem mondható könnyednek, teljes figyelmet igényel, hogy észben lehessen tartani az eddig történteket, valamint az újonnan érkező információkat. A történet az élet összes területét bemutatja, ráadásul nem hétköznapi ember szemszögéből, hanem rendkívüli hírességek szemén át láthatjuk. Milyen is a popkultúra, mi rejtőzik a színfalak mögött valójában. Legfőbb mondanivalója számomra az volt, hogy a világsztárok is ugyanúgy élnek át mindennapi fájdalmakat és bökkenőket, mégis nehezebbé teszik az ő életüket ezek az apró tüskék, mint egy átlagos emberét tennék. 

Verity

A fent említett, romantikus vonalú könyvekkel egy mondatban sem említhető Colleen Hoover Verity című írása, ami thriller műfajjal azonosítható legkönnyebben. Megjelennek benne romantikus elemek is, de az írónő a többi művétől eltérően itt inkább a hátborzongató részletekre figyelt. Egyik főszereplőnk Lowen, egy szegényes anyagi állapotban lévő író, aki egy hatalmas lehetőséget kap. Befejezheti Verity Crawford sikersorozatát, amit a népszerű írónő fizikai állapota miatt nem tudna folytatni: a nő kómában fekszik. Lowen ideiglenesen a családi házukba utazik, hogy jobban átnézze Verity jegyzeteit. Ott azonban sok titokra kerül sor, megismeri Verity férjét, valamint a szétdúlt irodában kezébe akad egy kézirat is, ami borzalmasabbnál borzalmasabb eseményeket mesél el. Lowenben felmerül egy igen releváns kérdés: vajon a kézirat valójában a valóság? 

Én kifejezetten rettegek mindenféle ijesztő történettől, legyen az film, sorozat, könyv, ezért is nehezen vettem rá magamat arra, hogy nekiugorjak a Veritynek. Így nem kifejezetten tudom ajánlani azoknak, akik a saját árnyékuktól is félnek, hisz volt pár álmatlan éjszakám tőle, utólag mégis teljes mértékben megérte. A Verity magával ragadó, tipikusan „nem tudod letenni” könyv. Egy megrázó fordulat vár a végén, ami az írónőre jellemző, azonban, ha valami váratlanra vágysz, ragadd meg ezt a könyvet. 

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *