Hogyan legyél boldog? – Titkok a nagyvilágból

Az utóbbi időszak mindannyiunk számára nagy kihívást jelent, hiszen a koronavírus-járvány olyan dolgoktól foszt meg minket, amelyek jelentősen hozzájárulnak jókedvünkhöz és boldogságunkhoz. A türelem egyre inkább fogy, és talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom: igazi küzdelem manapság motiváltnak és kiegyensúlyozottnak maradni. De talán már nincs olyan sok hátra ebből az őrületből, addig is hoztam Nektek 3+1 szemléletet a világ különböző tájairól, amelyek segíthetnek megőrizni a pozitivitást, emellett pedig betekintést nyújthatnak egyes kultúrák gondolkodásmódjába.

1. Pura vida – Costa Rica

A pura vida – magyarra fordítva „igazi élet” – kifejezést Costa Rica nem hivatalos mottójaként tartják számon, és valójában azt jelenti, hogy minden negatív körülmény ellenére is maradjunk boldogak és optimisták. Ez jellemzi az ország lakóit, akik gyakran használják a pura vidát mint köszönés és búcsúzás, de akár az elismerés jele is lehet. Ezek mellett a pura vida sok mindent foglal még magába: a Costa Ricán élők számára nagyon fontos az egészség, rengeteget szörföznek, túráznak, odafigyelnek az étkezésre is. Nem meglepő tehát, hogy Costa Rica a világ azon országai közé tartozik, ahol kiemelkedően magas az emberek várható élettartama. Úgy tartják, ha egészséges vagy és vigyázol magadra, boldogabb leszel. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kapcsolattartás fontosságát sem. A szeretteikkel való találkozás elengedhetetlen számukra, akár családról, akár barátokról van szó. A vasárnap egyenlő a „nagymamanappal”, ekkor mindenki meglátogatja a rokonait. Akinek pedig távol élnek a családtagjai, az a barátaiból alakít ki pótcsaládot. Ez is pura vida. Lehet sokakban felmerül most a gondolat: „A tengerparton én is boldog lennék!” Kétségtelen, hogy Costa Rica természeti adottságai eltérnek szerény hazánkétól, de itthon is képesek lehetünk odafigyelni az egészségünkre, időt szánni szeretteinkre, kirándulni és lazán élvezni az életet. Ráadásul ezeket a korlátozások ellenére is megtehetjük, szóval hajrá!

2. Mai pen rai – Thaiföld

Most pedig következzen egy ázsiai gyöngyszem, mégpedig Thaiföld életfilozófiája a mai pen rai. Ezt a kifejezést leginkább úgy fordíthatjuk, hogy „semmi baj”, „ne aggódj”, vagy „nem számít”, és arra szolgál, hogy oldja a feszültséget és emlékeztessen az elfogadás fontosságára is. Gyakori tévhit, hogy ez a szemlélet egyenlő azzal, hogy a thaiföldiek nem törődnek semmivel, azonban ez nem így van. A mai pen rai arra tanít meg, hogyha nem sikerül valami, akkor sincs semmi baj, még nem jött el az ideje, csinálj helyette valami mást. Kár sokat idegeskedni rajta, inkább el kell engedni. A mai pen rai kialakulását erősen befolyásolta az is, hogy Thaiföld államformáját egészen 1932-ig abszolút monarchia jellemezte, így az ott élőknek szükségük volt valamire, ami segíti őket a nehezebb időkben is. A mai pen rai továbbá önellátóságra és önellátásra int. Fontos, hogy megteremtsd a saját szükségleteidet és elégedj is meg azokkal, anélkül, hogy másnak kellemetlenséget okozol. Amíg nem akarod minden áron meghaladni a lehetőségeidet, elégedett leszel. És ha a dolgok néha kedvezőtlenül alakulnak, fogadd el! Ez a mai pen rai.

3. Aloha – Hawaii

Ebből a rövid kis listából nem szívesen hagynám ki Hawaii életszemléletét, az alohát, amely olyan – sajnos a mai világban már nem annyira – alapvető dolgokra tanít, mint a szeretet, együttérzés, kedvesség, tisztelet és megbocsátás. Az emberek többsége köszönésként ismeri, de most megtudhatjuk, mennyi minden rejtőzik a szó mögött. Az aloha megmutatja, hogyan bánjunk a természettel és minden benne élő teremtménnyel. Jó tettekre ösztönöz, fontos elemei a türelem és a barátságosság. A hawaiion élők számára kedvesnek lenni egymáshoz szinte magától értetődő. Ez az egyszerű, mégis nagyon fontos dolog hiányzik manapság a legtöbb emberből. Sokszor vagyunk rosszindulatúak, néha tudatosan, néha pedig azért, mert éppen rossz napunk van. „De mégis kik vagyunk mi, hogy elrontsuk mások kedvét a mogorvaságunkkal?” – gondolják a hawaiiak. Emellett nagyon fontos számukra az is, hogy harmóniában éljenek a környezetükkel. Az aloha mentalitás felhívja a figyelmet arra, hogy nem az embereké a Föld, hanem mi vagyunk a Föld tartozékai, ezért óvatossággal kell bánnunk a környezettel. Ezek után nem meglepő, ha azt mondom, Hawaii első helyen áll a jóközérzet-felméréseken, és aligha fordul elő, hogy stresszes az ottaniak élete. Ezekből adódóan kijelenthetjük, hogy kedves, barátságos tiszteletteljes hozzáállással magunktól is sok problémát spórolhatunk meg.

+1 – Federerizmus – Svájc

Utolsóként pedig egy igazán különleges mentalitást szeretnék bemutatni, ami nem is olyan régóta lépett be a köztudatba, mint fogalom. Ez az ideológia a világhírű svájci teniszezőről, Roger Federerről lett elnevezve, és precizitást, sportosságot, szorgalmat és tisztaságot fejez ki. Úgy tartják, a teniszező ezen tulajdonságok megtestesítője, ezért alakulhatott ki a federerizmus kifejezés, ami azonban a svájciak többségére is rendkívül igaz. Természetesen Svájc sok mindenről híres: bankjairól, csokijáról, órájáról. Példaértékű a közbiztonság, a jól működő demokrácia és az anyagi stabilitás is. Összességében egy jól működő országról beszélünk, de ennek elérésében a federerizmus jellemzőire volt szükség. A federerizmus lényege még a szerénység is. Légy szorgalmas, precíz, dolgozz keményen, de ne kérkedj vele! A siker sok munkával jár, de felkészültséggel, a hibáktól való félelem figyelmen kívül hagyásával és jó modorral mindig elérhető, és ebből következhet egy boldog, kiegyensúlyozott élet.

A cikk alapjául Helen Russel – Boldogságatlasz című könyve szolgált, amelyben még több ország mentalitásáról olvashatsz. Ha érdekel az olasz „édes semmittevés”, vagy akár az indiai „dzsugád” életfilozófia, és szükséged van még több jó tanácsra, akkor érdemes fellapoznod ezt az olvasmányt.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *