Új év, azaz új esélyek – milyen szokásokat jobb, ha betartasz szilveszterkor?

Ha te sem sétálsz át a létra alatt, fekete macskát látva a másik irányba fordulsz vagy szívesen keresgélsz négylevelű lóherét a fűben, akkor ez a cikk neked szól. A babonák általában vallásos vonatkozásokon alapuló tévhitek, melyek többnyire természetfeletti erőkhöz kötött hatást ígérnek, magyarán, akik hisznek az efféle apró szokásokban úgy tartják, hogy képesek uralkodni a sorsukon. Ilyen például a hiedelem, hogy a fekete macska negatív energiákat hordoz, vagy hogy a lóhere szerencsével bír. Azonban a legtöbb babona értelemszerűen az év első napjához kötődik, hisz akár babonás vagy, akár nem, az mindenkinek egy új kezdetet jelent. Így ha már most szerencsétlenül alakul a 2024-es éved, változtasd ezt meg következő szilveszterkor és az őrült bulizás mellett alakítsd 2025-öt a te éveddé az alábbi tanácsokkal.

Étkezési szokások

Az újév napjára megannyi ajánlott fogást találni az interneten, de egészen biztos, hogy te is már kiskorod óta hallod a nagyszüleidtől, szüleidtől a lencse varázslatos hatását. Nem biztos, hogy a másnaposságra a lencsefőzelék lesz a gyógyír, de ha az év első napján lencsét ebédelsz a szerencse nem pártol el mellőled. A lencse a hüvelyesek közé tartozik, melyek jólétet és bőséget jelentenek, valamint a sok szeme miatt a gazdagságot szimbolizálja, így a pénzügyi gondokat messze elűzi az év során.

A malac nem véletlenül a szilveszter és az újév szimbóluma, hisz a disznóhús is az ajánlott ételek közé tartozik. A sertések maguk előtt túrják a földet, így szó szerint „elénk tolják” a szerencsét, ha fogyasztjuk. Azonban ajánlatos elkerülni a csirkehúst és a halat, hisz a tyúkok hátrafele kaparják a földet, azaz elkaparják a szerencsét, míg a halak könnyen elúsznak, velük együtt a szerencsénk is. Egyesek még a rákot is szerencsétlennek tartják, a mozgási irányából adódóan. A rák hátrafele megy, így ha azt eszünk, a szerencse elpártol tőlünk, hátrahagyjuk.

Színek ereje

A színek mindenféle jelentéssel bírnak, ezért persze szilveszter napján kell ezeket a legkomolyabban vennünk. A babonák szerint a következő történik velünk az év során, ha az adott színeket viseljük az év utolsó éjszakáján:

Sárga: A sárga a szerencsét és a boldogságot szimbolizálja, valamint a pénz bőségét, így, ha anyagilag és érzelmileg stabil évre vágyunk, a sárga lesz az a bűvös szín, ami ezt garantálhatja nekünk.

Kék: Az egészség színe, így bátran viseljük, ha magunk vagy egy közeli ismerősünk kiváló egészségügyi állapotáról szeretnénk biztosra menni.

Fehér: A fehér mindenekelőtt a harmóniát jelenti. Ha az év zűrösen alakult, sok volt a kellemetlenség, a fehér szín elhozza a nyugalmat az új év szárnyai alatt.

Piros: A piros szín a szenvedéllyel és a romantikával egyenlő, így ha emellett döntünk, az év megannyi szerelmet tartogathat nekünk. A hagyományok úgy tartják, hogy aki piros fehérneműt visel szilveszter éjszakáján, hamarabb megtalálja a szerelmet, mint gondolná.

Fekete: Alapból az erőt és a függetlenséget képviseli ez a szín, azonban szilveszterkor a babonák szerint igen ajánlatos elkerülni. A fekete – ahogyan a fekete macska is – a balszerencsét hordozza magával, így az évünk hamar kudarcba fulladhat, főleg ha a fehérneműnk színe is megegyezik vele.

Pénzügyi szerencsék

A hiedelmek szerint még az is lehetséges, hogy az anyagi helyzetünket befolyásoljuk néhány apró trükkel, amit az újév napján, vagy szilveszter estéjén kell végrehajtanunk.

Ha a pénztárcánkba rengeteg bankjegyet rakunk (lehetőleg minél nagyobb értékben), akkor a tárcánk egész évben tele lesz, nem fogunk szűkölködni.

A másik hasonló lehetőség, ha szilveszter estéjén a cipődbe rejtesz valamennyi papírpénzt, ami hamar meggazdagít a babona szerint. Azonban ne feledd: nem szabad páratlan számú bankjegyet elrejteni, hisz a páratlan számok hatalmas szerencsétlenséggel bírnak.

Az összes régi tartozásodat tudd le még december utolsó napjáig, ha nem akarod, hogy az újév pénzügyileg szerencsétlenül alakuljon.

További babonák:

Szilveszterkor, mikor pontban éjfélt üt az óra, már megtanulhattuk, hogy szinte kötelező jelleggel kabátot húzunk és a himnusz meghallgatása után az utcára sietünk tűzijátékot nézni. Egy régi népi szokás miatt lett állandó a durrogtatás, nem csak éjfélkor, de egész éjszaka, a hangos zajcsapás ugyanis messzire elűzi a gonoszt.

Egy hasonló szokás volt még régebben, hogy az emberek éjfélkor kitárták az ajtajaikat, kiengedték az óévet, hogy maradjon hely az újévnek.

A mai napig tartjuk ezt az állítást, miszerint az egész éved úgy alakul, ahogyan az első napja. A legtöbben biztosan másnaposan fetrengtünk otthon… így az új évünk alakulását se várjuk másképp.

A babonák szerint, akitől éjfélkor csókot kapunk, annak szerelmét egész évben őrizzük.

Újév napján tilos mosni vagy a szemetet kivinni. Szó szerint kidobjuk vele a szerencsénket vagy esetleg kimossuk. Emellett mindenféle házimunkától ajánlatos tartózkodni, hisz nem akarjuk, hogy az egész évünk takarítással teljen.

Szintén nem szabad az év első napján kölcsönadni, hisz akkor kölcsöneink egész évben üldöznek majd.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *