Szörnyetegek, vagy áldozatok? – a Menendez testvérek története

Joseph Lyle Menendez és Erik Galen Menendez neve biztosan eddig is ismerős volt azoknak, akik szeretik a true crime dokumentumfilmeket, de akik nem feltétlen ennek a műfajnak a rajongói, azok az új róluk szóló netflixes sorozat miatt találkozhattak velük az elmúlt hetekben.

A testvérpár nevéhez egy Beverly Hills-i kettős gyilkosság fűződik, aminek során az őket 12 évig szexuálisan, fizikailag, és lelkileg bántalmazó szüleiket 1989. augusztusában saját otthonukban agyonlőtték.

Lyle Menendez 1968-ban, Erik pedig 1970-ben született, tehát a bűntényük idején lényegében még gyerekek- 21 és 19 – évesek voltak.

Lyle és Erik mindketten tehetséges sportolók voltak. Apjuk, José mindent megtett annak érdekében, hogy teniszbajnokot neveljen belőlük, hiszen az apja egy ismert kubai teniszjátékos volt, anyja pedig úszó olimpikon, akit még a dicsőség csarnokába is beválasztottak. Ilyen háttérrel nem volt kérdés, hogy saját fiaiból is komoly sportolókat szeretett volna faragni. A probléma csak annyi volt, hogy tehetségük ellenére egyikük sem volt különösebben elszánt sem a tenisz, sem a tanulás iránt, amit José sosem nézett jó szemmel. Ezek mellett José közismerten elégedetlen volt, (a fiaival különösen) folyton tesztelte őket, kvízeket tartott nekik arról, hogy mit tanultak épp az iskolában, ezeknek a kvízeknek a vége pedig sokszor igencsak elfajult. 

Maga a gyilkosság augusztus 20-án este történt, mikor szüleik leültek tévézni. A két fiú rájuk rontott egy-egy sörétes puskával, aminek során apjukat hatszor, anyjukat pedig tízszer találták el, a fegyver tulajdonságaiból adódóan pedig szüleik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy azonosítani is alig lehetett őket.

A történtek után a fiúk elmentek moziba, hogy biztosítsák az alibijüket, majd miután visszaértek, ők maguk hívtak rendőröket. A házban ülve várták a hatóságokat, akikkel közölték, hogy hazaérve szembesültek azzal, hogy mi is történt, és nekik semmi közük hozzá, ugyanis a maffia tette, hiszen José nem sokkal halála előtt egy pornográf tartalmakat gyártó céget vett a maffiának azzal a szándékkal, hogy a felvevő berendezést a zeneiparban is használni tudja, mivel egy lemezkiadónál dolgozott. Eleinte a hatóságok nem is gyanakodtak a maffián kívül másra, hiszen maga a helyszín annyira brutális volt, hogy egyhangúan egyetértett mindenki abban, hogy ilyet csak az alvilágiak tehettek.

A temetés után viszont a fiúk lényegében saját magukat buktatták le, mivel a rájuk eső 14 millió dolláros örökséget elképesztő iramban kezdték el felélni. Lyle vett egy Rolexet, egy Porschét, sőt, még egy éttermet is, amit az egyetem közelében üzemeltetett. Erik felbérelt egy profi teniszedzőt, és részt vett az izraeli tornán. Az ügyvédek becslése szerint a szülők halála utáni egy hónapban nagyjából egymillió dollárt költöttek, amit ha átszámítunk mai értékekre több, mint 2 és fél millió dollárt ér. Ez nagyon sok embernek kezdett el gyanús lenni, de végül Erik bevallotta a pszichológusának, hogy ők voltak a tettesek, ami után hosszú éveken át tartó tárgyalássorozat várt a testvérekre.

Az ügyészek szerint a pénz utáni vágy és a kapzsiság volt a fő motiváló erő arra, hogy meggyilkolják a szüleiket, Menendezék viszont állították, hogy önvédelemből öltek, hiszen apjuk miatt éveken át szexuális és érzelmi bántalmazásban kellett élniük. Végül a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte őket 1996-ban, feltételes szabadlábra helyezés nélkül, így már majdnem 30 éve börtönben ülnek. 

Pár éve azonban új bizonyítékok kerültek elő, többek között egy levél, ami még a gyilkosság előtt íródott, amiben Erik unokatestvérének mesél az apja által elkövetett folyamatos bántalmazásról. Ügyvédjeik szerint a bizonyítékok enyhítik a rájuk kiszabott büntetést, úgyhogy jelenleg még arról is lehet szó, hogy kiengedjék a ma már középkorú Menendez fivéreket.

Ez az ügy összességében nagyon megosztja a közvéleményt, hiszen sokan gondolják, hogy jobban figyelembe kellett volna venni az abúzust, és hogy ők is megérdemelnek még egy esélyt, akárcsak a tavaly szabadlábra helyezett Gypsy Rose Blanchard, de sokan vannak azon a véleményen is, hogy azt kapták, amit érdemeltek.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *