Megbotránkoztató irodalmi alkotások

Akik ismernek, tudják, hogy alapvetően rajongok az irodalomért, a klasszikusoktól kezdve a kevésbé ismert újvonalas műveken keresztül. A cikkeim nagy részét is irodalmi témákban szeretem megírni, mivel egy rettentően érdekes világba nyerhetünk betekintést azáltal, ha egyszer-egyszer a könyvek lapjaiban merülünk el, és nem csak a Netflix-adaptációkat tekintjük meg. Ám, mint a filmek világában, az irodalomban is akadnak fekete bárányok, mely művek hatalmas port kavartak megjelenésükkel, mivel képesek voltak emberek tömegeit sokkolni és megbotránkoztatni. Ezen alkotások nem feltétlenül a nagyságuk miatt maradtak fenn a köztudatban, hanem a negatív visszhangok tették őket halhatatlanná. Az alábbi cikk nem egy könyvajánló, ezen művek sokak számára felkavaróak lehetnek, a jó ízlés és a legtöbb emberi norma sértésre kerül bennük, ezért olvasásukat jó szívvel senkinek sem ajánlom!

Bret Easton Ellis: Amerikai pszicho (1991)

Sokak számára talán a legismertebb darab lehet a listán, ami a filmadaptációnak és Christian Bale felejthetetlen alakításának köszönhető. A középpontban egy, az életben igencsak sikeresnek mondható fiatalember áll, akinek elborult elméje egy sötét titkot rejt. A könyv megjelenésekor az erőszak és a szadizmus igencsak részletes ábrázolása miatt botránkoztatta meg az embereket, ezek mellett persze a szexualitás és az emberi élet kioltásának gondolata is terítékre kerül.

Vladimir Nabokov: Lolita (1955)

A most következő mű talán a legkényesebb darab az összes közül a témaválasztás tekintetében. Tudjuk, hogy az oroszok sajátos módon szeretik ábrázolni gondolataikat az irodalom terén, gondolva itt az oroszos realista ábrázolásra, a halálra és az élet kioltására, mint rendszeresen megjelenő motívum. Nabokov ezt új szintre emelte, mivel története egy középkorú férfi és egy kiskorú lány kapcsolatát mutatja be. Nem csoda, hogy nem egy országban tiltólistára is került, érthető módon, és remélhetőleg ott is marad.

Salman Rushdie: A sátáni versek (1988)

A vallási témákat feszegető alkotások mindig is számtalan botrány alapját szolgálták, ami miatt megvethetnek egy írót, vagy akár egy életre is megbélyegezheti őt egyetlen ilyen alkotása. Salman Rushdie olyan szinten messzire merészkedett, hogy konkrétan az iszlám világ ellen fordította saját magát, amely során egy vallási rendelet következtében halálra is ítélték, valamint vérdíjat tűztek ki a fejére. Sajnálatos módon a művet fordítók között sokan életüket vesztették a világ különböző pontjairól, akik merénylet áldozatául estek. Rushdie élete a mai napig nincs biztonságban, 2022-ben Amerikában az életére törtek, amelynek következtében maradandó testi sérüléseket szenvedett.

William S. Burroughs: Meztelen ebéd (1959)

Burroughs az irodalmi rocksztáros cikkemben is helyet foglalhatott volna magának, hiszen életútja is megér egy külön történetet: besorozták a seregbe, a tudatmódosító szerek rabja volt, homoszexuális kalandokban volt része, nem egyszer elkapták drogbirtoklás miatt, és még hosszan lehetne sorolni. A Meztelen ebéd pedig tükrözi alkotója életét, hangos a szexuális és az erőszak ábrázolás, a kábítószer fogyasztás előtérbe helyezése, abszurditás, amik miatt ez a könyv is a tiltólistán végezte nem egy országban, sőt az USA-ban obszcenitás vádjával perbe is fogták, de azt később ejtették.

J.D. Sallinger: Zabhegyező (1951)

Nos, a következő alany ezen a listán eltérhet a többi szereplőtől, mivel manapság már igazi klasszikusnak számít, de akkoriban a lázadó magatartást képviselő főhős karaktere sokakat megbotránkoztatott, valamint a depresszióval, identitással, az emberi kapcsolatokkal, szexualitással és a veszteség kérdéseivel kapcsolatos kérdéseket helyez előtérbe. Nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy a Zabhegyező különböző bűncselekményekhez is köthető, talán a legismertebb eset Mark David Chapman története, aki arról vált ismertté, hogy agyonlőtte a Beatles egykori legendáját, John Lennont. Chapman vallomásában a Zabhegyezőre hivatkozott, mint kiváltó ok.

De Sade márki teljes munkássága

Donatien Alphonse François de Sade márki irodalmi tevékenységéből nem lehet kiemelni egyetlen művet, mivel a legtöbb alkotása erkölcstelen és kiakasztó. A köztudatba, mint egy megbomlott elméjű pszichopata vonult be, akinek a nevéből ered a szadizmus, mint kifejezés. Írásai és életvitele miatt szám szerint öt kormány ítélte börtönbüntetésre. Csak pár dolgot kiemelve, mint orgiák, prostitúció, szodómia és még egyéb erőszakos és erkölcstelen bűnök sora. A felvilágosodás korában filozófiáját műveiben próbálta megjeleníteni. Ilyen az anarchizmus előtérbe helyezése, a halálbüntetés támogatása, valamint a magánbűn tagadása a közbűnnel szemben. Írásait nem kívánom megnevezni, de érdemes az egyik kapcsán megemlíteni, hogy egy rendező, aki a nagyvászonra tervezte vinni a „művet”, nem sokkal a premier után merénylet áldozata lett, vélhetően a film elkészülte miatt.

Napestig tudnám folytatni ezt a listát is, de nem kívánok jobban elmerülni ezen témákban. Persze egy szabad világban élünk és mindenkinek megvan az alkotáshoz való joga, gondolatainak lejegyzése az utókor számára, mégis a legtöbb ember más és más, így elkerülhetetlen az ilyen művek megszületése is, de szerencsére napjainkban ezek már kezdenek háttérbe szorulni.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *