Holdújév: 2023 a nyulak és a szerencse éve

Noha a világ túlnyomó részén december 31-ről január 1-re virradóan köszöntjük az új esztendőt, akad a társadalomnak egy olyan termetes szeletkéje, ahol az új évet nemcsak, hogy másképp ünneplik az újévet, de teljesen más naptár szerint is számítják.

A Gergely naptártól eltérően, mint ahogy azt a neve is mutatja, az egyik nagy világítónk, a Hold ciklusain alapszik. Ennek köszönhetően minden évben másnapra esik az esemény január vége és február közepe között. Alapvetően egy holdhónap átlagosan 29,5 napból, egy holdév pedig 354 napból és még néhány órából áll. Az idei ünnepségek január 22-én kezdődnek, mely Kínában tizenöt napig tartó ünnepséget jelent lévén, hogy ez az év legfontosabb ünnepe. Olyannyira esszenciális, hogy hét napig a boltok is zárva tartanak, de még a kormányhivatalok esetében is munkaszüneti nap van érvényben.

No de lássuk, hogyan is zajlik az ünnepség. Noha országonként módosulhatnak a nagy esemény egyes elemi és elnevezései, néhány dologtól eltekintve közelről követeik a Kínában tartott ünnepély protokollját. Abban azonban kivétel nélkül megegyeznek, hogy az egész középpontjában a család és az ételek állnak. Megannyi família egy részben szimbolikus – megszabadulnak az elmúlt év rossz szerencséjétől -, részben pedig gyakorlatias, alapos takarításba kezd, hogy még az újévi ünnepély előtt csillogjon az egész ház. Ezt követően kerül sor a díszítésre, ahol piros lámpásokat és különböző kalligráfiákat aggatnak a bejárati ajtókra. Egy biztos, a dekorációk fontos tulajdonsága a piros szín, mely a boldogságot és a szerencsét hivatott tükrözni.

Az ünnepély legszámottevőbb része az „újévi vacsora”, amikor is az újév előestélyén összegyűlik a család és olyan ételeket fogyasztanak, melyeket azok szimbolikus értékeik szerint válogatják össze. Ilyen például az párolt egész hal vagy a fejét és lábait magán tudó egész csirke, amik a bőséget jelképezik. További állandó elemek a mandarin, a narancs, a különböző rágcsálni valók és sütemények. Noha a hagyomány szerint ezek a vacsorák otthon zajlanak, manapság sok család már éttermekbe jár el ezt az étkezést megejteni.

A vacsora után, hasonlóan a világ nagyobb szegletében ünnepelt újévhez éjfélkor, amikor az előeste a holdújév első napjába fordul, az utcákat petárdák és tűzijátékok zsivaja tölti meg, melyek ismételten az esetleges balszerencse ellen hivatottak fellépni, mindamellett, hogy látványos fényjátékot nyújtanak. Azonban akadnak olyanok is, akiknek elsődleges céljuk, hogy minél hamarabb – már az előestén – elinduljanak a templomba, hogy az élmezőnyben lehessenek a füstölő rudak elhelyezésénél. Mások hagyományos játékokkal töltik az ünnepet, mint például a sokak által ismert mahjonggal. További szintén híres eleme a Holdújévnek a rendkívül népszerű és csaknem ezer éves oroszlántánc. Alapvetően két színes ruhát viselő ember adja elő. Az elöl álló táncos felel a termetes oroszlánmaszk irányításáért, amíg a hátul lévő a testet és a hátsó lábakat felügyeli.

Hogy mi van még? Hát az ajándék! Mely az esetek nagy többségében egy csakis piros borítékban átadott pénzösszeg, amit a házaspárok és az idősebb rokonok adnak a gyerekeknek és az egyedülállóknak. Fontos, hogy a benne lévő pénzek friss, ropogós új bankjegyek legyenek és, hogy a számuk mindig páros legyen.  A négyes számot azonban kerülni kell, ugyanis bár páros számról beszélünk, a számjegyet a halállal kapcsolják össze, ellenben a nyolcast tartják a legszerencsésebb számnak.

2023 a nyúl éve, mely a jelenlegi Holdnaptárat tekintve január 22-től 2024.február 9-ig tart. A kínai állatöv 12 állatból tevődik össze. Az állatövi jegyeket létfontosságúnak tartják. Úgy gondolják csillagjegyük hozzájárul a szerelmi életük, az egészségük és az anyagi helyzetük megértéséhez. Minden állatövnek megvannak a maga szerencsét hozó színei, számai, de még égtájai is. Sőt, még a hozzájuk csatolt „öt elem” (fa,tűz,föld,fém,víz) is befolyással van a jegyek szülötteire. Ami a jelenlegi évünk főszereplőit a nyulakat (2023,2011,1999,1987,1975,1963 stb.) illeti, csendes és megfontolt személyek hírében állnak. Szelíd, de erős karakterek, ugyanakkor érzékenyek, gyanakvóak és büszkék tudnak lenni, olykor pedig hangulatemberek is. De hordozzanak bármilyen személyiség jegyeket is, 2023-ban a szerencsét hozza számunkra az évük. Sikerekben és erőben gazdag újévet nekik és mindenki másnak is, a sárkányok pedig készüljenek, mert 2024-ben az övék lesz a terep.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *