Így vernek át az MLM-mel

A régi jó barátok

Biztosan mindenkinek ismerős a szituáció, amikor egy régen látott barát, esetleg volt osztálytárs, vagy csak egy ismerős, akinek az elmúlt 10 évben meggondolatlanul megadtuk a telefonszámunkat, hosszú évek után felveszi velünk a kapcsolatot, és különös érdeklődést mutat irántunk. A régi szép emlékekre hivatkozva egy kávéra invitál, ahol a kötelező jellegű „small talk” után nem felejti el megemlíteni a legújabb, kihagyhatatlan és soha vissza nem térő business lehetőségét. Természetesen régi „jó barátként” sikereiből osztozni szeretne, ezért nagylelkűen elmagyarázza terveit és hogy miért lenne ez jó nekünk.

Az a bizonyos üzleti terv

A barátunk első magyarázási kísérlete után még mindig zavaros, közgazdaságtani alaptételeket mellőző üzleti modell elnevezése a Multi Level Marketing, röviden MLM. Ez egy a legalitás határán mozgó értékesítési tevékenység. Alapkoncepciója, hogy a termékeket nem az üzletek polcairól kell eladni, sokkal hatékonyabb, ha az emberek személyes kapcsolataikon keresztül egymásnak értékesítik a termékeket.

Ha lépésenként végigvesszük az értékesítés menetét, akkor nulladik lépésnek nevezhető, amikor minket „beszerveztek”, és igent mondtunk egy olyan termék értékesítésére, amelynek a fogyasztói értékét talán mi magunk sem tudjuk meghatározni. Ilyenkor a mi régi jó barátunk lesz a mentorunk, ő tanítja meg a „szakma” fortélyait, és ami a legfontosabb, az általunk eladott termékek után jutalékban részesül. Ha ez megtörtént, akkor az MLM-es utunk két irányba ágazhat, de közölük csak az egyik járható.

Az első lehetőségünk, hogy kinyitjuk a telefonunk kontakt listáját és elkezdünk tárcsázni. Azonban hamar rá kell jönnünk, hogy az ilyen típusú termékeket miért nem a boltok polcain próbálják értékesíteni. A túlárazott aloe verás vizek, gyógykenőcsök és egyéb csodatevő képességekkel felruházott testápolók értékesítése nem egyszerű feladat, és hosszú távon nem kifizetődő. Ráadásul az eladni kívánt termékeket nem bizományban lehet elhozni, hanem közvetlenül a mentorunktól kell megvennünk, és az induló készletcsomag ára akár 250.000 Ft is lehet.

Mivel az első út nem a „passzív jövedelem” és az „anyagi függetlenség” hívószavaival van kikövezve, ezért saját érdekeinkből kifolyólag (és a mentorunk biztatására) megpróbálunk mi is ismerősöket magunk alá szervezni. Ettől a ponttól nevezhetjük az MLM-et ingoványos talajnak.

A buktatók

A leginkább problémás része az üzleti modellnek, hogy a hangsúly nem a terméken van, hanem a hierachikusan egymás alá szerveződő értékesítési hálózaton. Ebben az esetben viszont a koncepció mozgatórugója, eladható termék hiányában, a piramisjátékra* jellemző beszervezési kényszer lesz. A piramisjáték vagy pilótajáték viszont Magyarországon illegális, és a Btk. 412. §-a szerint büntetendő.

*piramisjáték: A piramisjáték, vagy más néven pilótajáték olyan nem fenntartható hierarchikus pénzügyi hálózat, amelybe az újonnan belépett emberek belépési díját a korábbi tagok, a „piramisban” felettük elhelyezkedő személyek kapják meg.

Az ilyen modelleket tovább gyengíti a népesség korlátoltsága. Ökölszabálynak tekinthető, hogy egy ember közvetlenűl maga alá 5-6 embert képes beszervezni. Innentől már egyszerű hatványozással kiszámolható, hogy a piramis 9. szintjéhez már 10 millió embert kellene beszervezni, ami meghaladja Magyarország jelenlegi lakosságát. De innen már csak 4 további lépcsőfok, hogy a Föld népességének kétszeresét meghaladó 13. szintet is elérjük. Természetesen nem feltételezhető, hogy bármely szervezet egy a világot vagy akár csak egy országot 100%-ban lefedő hálózatot hozzon létre, így egy ilyen piramisjáték valós korlátja meg sem közelíti ezt a bizonyos 13. szintű elméleti határt. A matematikai levezetés azonban jól szemlélteti, hogy egy ilyen hierarchikus rendszer, ha nem tudnak folyamatosan újabb és újabb embereket beszervezni, idővel lelassul, és a bukás törvényszerűvé válik. 

Morális és erkölcsi oldalát tekintve is egy kockázatos válallkozási forma MLM ügynöknek adni a fejünket, mivel így vagy úgy, de végső soron saját kapcsolati hálónkat váltjuk apró pénzre. Rokonaink, ismerőseink fejét tele tömjük a gyors meggazdagodás ígéretével, majd, ha ez elmarad, alternatív lehetőségként rávesszük őket hogy saját ismerőseiket is szervezzék be és így tovább.

Összegzés

Bár az MLM a közösségi média széleskörű elterjedésének köszönhetően virágkorát éli, és önjelölt influenszerek százezrei próbálják beszervezni saját rajongótáborukat, mindig érdemes nyitott szemmel járni és átgondolni, mibe fektessük a pénzünket. Egy jó és minőségi terméket eladni önmagában nehéz feladat, nemhogy egy kétes fogyasztói értékkel rendelkezőt. Mélyreható ismeretekkel kell rendelkeznünk az eladni kívánt termékről, tudni kell, kinek akarjuk eladni, hogyan, és miért.  Csak kevesen születnek értékesítőnek, a legtöbben évekig tartó tanulás és gyakorlás útján válnak azzá. A passzív jövedelem és az anyagi függetlenség címszavak is kecsegtetőek lehetnek, azonban érdemes megjegyeznünk egy örök érvényű igazságot: az üzleti életben nincsen ingyen ebéd, a sikerhez kell tehetség, tanulás, gyakorlás és idő.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *