Miért szeretjük a kvízeket?

Az ember természeténél fogva mindig is rajongott a versengésért. Már az Ókorban is rendeztek különféle versenyjátékokat, párbajokat, ahol a szemben álló felek összemérhették erejüket és az ügyesebb méltán győzedelmeskedhetett. A versenyszellem mai napig jelentős szerepet tölt be az emberek életében, a kitűnés vágya, az elismerésre törés, vagy csupán korlátaink feszegetése és kitapasztalása érdekében. Akik inkább a szellemi erőpróbát preferálják a fizikaival szemben, azoknak kiváló lehetőséget nyújtanak a kvízjátékok.

A különféle médiumok megjelenésével már nap, mint nap, akarva-akaratlanul is szembetalálkozhatunk a legváltozatosabb, legérdekesebb kvízjátékokkal. Az újságok végén gyakorta elrejtőzik egy-két rejtvényfejtős játék, az online platformok is folyamatosan felkínálnak izgalmasabbnál izgalmasabb kérdéssorokat, olyasfajta felhívó címekkel, mint ,,Ha tudsz válaszolni erre a 10 kérdésre, akkor okosabb vagy, mint az emberek 85%-a”. A tévében is számtalan csatornán kvízműsorok tömkelege áll rendelkezésünkre, melyek legtöbbször óriási pénzösszeggel jutalmazzák a nyerteseket, így még feszültebbé és lebilincselővé téve ezen vetélkedők menetét.

De miért is olyan vonzóak számunkra ezek a játékok?


Ezen kérdésre több válaszlehetőség is kínálkozik. Ha választ tudunk adni egy-egy kacifántosabb, nehezebb kérdésre is, akkor azt egy jelentős sikerélményként könyveli el az elménk. Meggyőződést kaphatunk arról, hogy igenis műveltek, tájékozottak, intelligensek vagyunk. Hiszen az ember mindenek felett hiú, számára nélkülözhetetlen az elismerés, pláne, ha ezt mások is megerősítik. Emellett akadnak, akik a megmérkőzés, a versengés, az összecsapás kedvéért válnak a kvízjátékok szerelmeseivé – ők azok, akik mindig a győzelemre törekszenek, akik erősen képesek összpontosítani, hogy minden áron megszerezzék az első helyet. Ha egy szellemi játékban legyőzhetik ellenfeleiket, az okoz nekik igazán örömet. Végül vannak, akik csupán szórakozás, kikapcsolódás céljából vesznek részt ezen játékokon, hogy akár egy csapat részeseként egy maradandó élményt szerezzenek, netán felszedjenek némi tudást, tapasztalatot.
A motiváció eltérő, azonban a kvízjátékok szeretete összeköti ezeket az embertípusokat – és lehetővé teszik ezen események és műsorok létrejöttét.

Milyen típus való számodra leginkább?

A különböző kvízjátékok tárháza óriási, némi keresgélés után mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Aki ténylegesen csupán saját tudására és műveltségi szintjére kíváncsi, azok kézbe vehetik a különféle kvízkönyveket, olyan hírhedt kvízes műsorvezetőktől, mint pl. Vágó István, melyek akár 1000+ kérdést és választ is tartalmazhatnak. Élethosszig tanulni, folyamatosan fejlődni, képezni magunkat – ez a fő cél. Ugyanakkor aki nem fél nagyközönség elé állni és akár még a tévés szerepléstől sem riad vissza, annak tökéletes alternatívát nyújtanak a színesebbnél színesebb televíziós kvízműsorok. Az örökzöldek, mint pl. a ,,Maradj talpon”, a ,,Legyen Ön is milliomos”, vagy éppenséggel a ,,Géniusz” általában komoly előzetes felkészültséget is igényelnek, hiszen az élő adásba való sikeres bejutáshoz egy többlépcsős előválogatási folyamaton kell továbbjutni. Ezen műsorok a legtöbbször nem csupán egy tetemes pénzjutalmat, hanem akár hírnevet is kovácsolhatnak a kiemelkedő versenyzők számára. A harmadik kategóriába tartoznak a puszta kedvtelésből, élvezetből játszani kívánó emberek, akik egy szorosabb baráti vagy akár egy munkahelyi társasággal közös erőből próbálnak meg eredményeskedni egy-egy szervezett, kisebb volumenű kvízjátékon. Erre nagyszerű alkalmat kínálnak a kocsmakvízek.


Hogy is néz ki egy kocsmakvíz?


Magyarországon az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett ,,kocsmakvízek”, melyek felépítésükben, hangulatukban és legfőképp helyszínükben is eltérnek a hagyományos kvízjátékoktól. Ezen vetélkedők általában különböző romkocsmákban, vendéglátóegységekben kerülnek megrendezésre, előre regisztrált 5-8 fős csapatok részvételével. A csapatok tudásukat egy igazán sokrétű feladat/kérdéssorozat által mérhetik össze, melyek eredményei a játék végén természetesen kihirdetésre kerülnek. A komolyabb kvízesteken a játékot egy felkészült kvízmester bonyolítja le, aki megszabja az időkorlátokat, a játék ütemét és kiküszöböli az esetleges ,,csalási kísérleteket”. A kérdéssor változatos felépítésű, a zene- és arcfelismeréstől, a sorrendbe tevésen, a keresztrejtvényeken és a betűösszeolvasáson keresztül, egészen a legkacifántosabb, legbecsapósabb találós kérdésekig minden előfordulhat. A csapatoknak sportszerűen, összedolgozva és legfőképp halkan kell dolgozniuk, hogy másik csapat véletlenül se lophasson el egy kósza gondolatmorzsát sem. Az egyik ilyen legrangosabb, országos kvízszervező cég, a ,,Quizard” budapesti központjában állítja össze ezen kvízjátékok sorozatát és ezeket eljuttatja számos kisváros részére, hogy az őközülük legkiválóbbak párbajozhassanak az országos bajnokságon.

Ha kedvet kaptál a kvízekhez, teszteld a tudásod! 🙂 6 kérdés

  1. Melyik gyorsétterem köszönheti sikerét Sanders ezredes titkos receptjének?
    a) Burger King
    b) Nordsee
    c) KFC
    d) Pizza Hut
  2. Melyik angol focicsapat beceneve a ,,Szentek”?
    a) Tottenham
    b) Coventry
    c) Southampton
  3. Ki írt novellát a 6-os számú kórteremről?
    a) Moldova György
    b) Anton Csehov
    c) Stephen King
  4. Mik voltak az 1916-ban alapított BMW-gyár első termékei?
    a) motorbiciklik
    b) vasalók
    c) repülőgépek
  5. Honnan származik a cheddar sajt?
    a) Anglia
    b) India
    c) Hollandia
  6. Hogyan zenél az, aki piccolót szólaltat meg?
    a) fúj
    b) üt
    c) penget

Megoldás:1.c 2.c 3.b 4.a 5.a 6.a

Források:
• Vágó István: Legyen Ön is kvízmester (XXI. Század Kiadó Budapest, 2011) – kérdések

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *