Tetkó kisokos 

Életed első tetoválásán gondolkodsz, de nem tudod hogyan fogj neki a folyamatnak? Érdekel, hogy mi minden történik az időpont foglalástól a gyógyulásig? A témáról György Ágota tetoválóval beszélgettünk.

Mióta dolgozol tetoválóként, és miért választottad ezt a szakmát?

3 éve tetoválok. Egy barátom bíztatott rá, hogy elkezdjem és nagyon örülök, hogy hallgattam rá, mert nagyon szeretem csinálni. Magamtól nem lett volna bátorságom hozzá, szóval igazából az ő bíztatásának köszönhetem, hogy hozzákezdtem ehhez.

Mit ajánlanál azoknak, akik szeretnének tetoválást, de fogalmuk sincs hogyan kezdjenek neki az egész folyamatnak?

Azt ajánlanám, hogy keressék meg a megfelelő tetoválót, akinek szeretik a stílusát. Szerintem a legjobb felület az Instagram, ezt használja a legtöbb tetováló, de már sokan Tiktokon is jelen vannak. Bármi bizonytalanságuk van, akkor kérdezzék meg őt, mert biztosan szívesen válaszol a kérdésekre. A legfontosabb, hogy biztos legyél abban, hogy mit szeretnél, és olyan emberhez menj, aki mellett kényelmesen érzed magad.

Ágota munkája

Szerinted mi a legideálisabb hely a legelső tetkónak? 

Első tetkónak jó hely a kar vagy a láb, ezek kevésbé fájnak. Kézfejre, nyakra, arcra nem javaslok első pár tetkót, fájdalmas is és takarni is nehéz.

Szerinted mik a legnagyobb red flag-ek egy tetoválóban?

Ha hanyag, bunkó és nem figyel oda a vendégre. Ha sürgeti, problémázik azon, ha újra kell rakni a stencilt, vagy változtatni kell a mintán vagy a méreten. Ha valaki bizonytalan vagy változtatást szeretne, mindenképp szóljon. Az is red flag, hogyha a tetováló olyan ruhadarabot akar levetetni veled, ami nem szükséges. Ha például arra kér, hogy vedd le a pólód, pedig elég lenne felhúzni. Persze van olyan eset, amikor nincs más megoldás, ilyenkor mellbimbó tapaszt adok a lányoknak, hogy ne érezzék magukat kellemetlenül. 

Szerinted okos/ jó dolog-e, ha valaki 18 évesen elkezd varratni, illetve te emelnéd -e a korhatárt?

Szerintem minden ember nagyon más. Sokszor eszembe jut, hogy lehet emelni kéne a korhatárt, de ezt nem lehet pontos korhoz kötni. Az sokkal fontosabb, hogy jól átgondolt döntés legyen, amit nem bánunk meg később. 18 év alatt semmiképp sem ajánlom, nem is vállalom el. Vannak helyek, ahol szülői beleegyezéssel 16 éves kortól elvállalják, ezt nem tartom olyan jó dolognak. 

Ha valaki nálad szeretne tetoválni, annak mi a menete? 

Amikor rámír valaki instán először megbeszéljük, hogy mi az elképzelés, mekkorában és hova szeretné. Ha nem biztos a hellyel kapcsolatban, akkor a stencilt több helyre is fel tudom rakni és tud választani, hogy hol tetszik neki a legjobban. Ha egyedi mintát szeretne, akkor a megbeszéltek alapján megtervezem, majd megbeszéljük az esetleges változtatásokat. Ha nincs konkrét ötletük, akkor is szívesen segítek kitalálni vagy megtervezni a mintát egy félkész elképzelés alapján is. Az időpontra fontos, hogy a vendég kipihenten érkezzen, egyen előtte, ne igyon előző este alkoholt. A végén elmagyarázok mindent az utókezeléssel kapcsolatban. Ki szoktam emelni, hogyha bárkinek bármi kérdése merül fel, írjon nyugodtan és segítek.

Amikor kész van a tetkó ugye letakarod vagy second skinnel vagy fóliával. Ezeket mikor kell leszedni?

Igazából mindkét opció jó. Én fóliát és second skint is szoktam használni, ami a vendégnek szimpatikus. A second skint 4-5 napig rajta lehet hagyni, utána óvatosan, langyos vízzel kell lehúzni zuhanyzás közben vagy csap alatt. Ez egy kényelmesebb megoldás, mint a hagyományos fólizás. A fóliát 2-3 óránként cserélgetni kell, közben megtisztítani a tetkót.

Milyen ápolási rutint ajánlasz a vendégeidnek?

Igazából minden tetováló egy kicsit mást mond, másra esküszik, ezért azt szoktam javasolni, hogy annak az embernek az utasításait kövessék, akinél voltak. Én kifejezetten kérni szoktam a vendégeimtől, hogy Bepanthen helyett shea vajat, kókusz vajat használjanak. Ez egy sokkal természetesebb és bőrbarátabb megoldás. Érzékeny bőrre is sokkal jobb, jobb a pigmenteknek, szebben gyógyul a tetkó. Ezen kivül a La Roche-Posay Cicaplast krémjét is szoktam ajánlani. A kifejezetten tetkóra való aftercare krémek (Inkness, TattooMeg stb) is tökéletesek, ezeket talán kicsit nehezebb beszerezni.

Milyen gyakran és hogyan kell kenegetni?

Kenegetni elég naponta egyszer-kétszer nagyon vékonyan. Amikor elkezd hámlani a tetkó, vagy ha valakinek szárazabb a bőre lehet többször is. A lényeg, hogy hidratálva legyen a bőr. Vakarni, kapargatni, a bőrt leszedegetni nem szabad. A lényeg, hogy tisztán és szárazon kell tartani. 

Ha követitek Ágota tanácsait, garantáltan szépen fog gyógyulni a tetkótok. A munkáit Instagramon tudjátok megtekinteni, időpontot is itt tudtok kérni. Ezek az ápolási tippek hosszú távon is kifizetődnek. A kenegetés, naptól való óvás nem csak pár hétig tart. Kevés dolog olyan örök, mint egy tetoválás, ezért jól gondold át, hogy mit teszel a testedre és nagyon vigyázz rá!

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *