Vonattal Európa körül, avagy az InterRail utazás rejtelmei

Ahogy közeledik a jó idő, az emberek kedve is egyre jobban megjön az utazáshoz, legyen az belföldi vagy akár külföldi desztináció. Az utazgatás nagyon jól hangzik, és rögtön kedvet kap hozzá az ember, de be kell vallani, ezeknek az ára nem éppen mindig fér bele a keretbe. Éppen ezért lehet nagyszerű megoldás az InterRail utazás, ami lehetőséget nyújt arra, hogy egy jeggyel felfedezhessük Európát, vagy épp egy kinézett európai országot. Ezeknek a bérleteknek az ára pedig leginkább hosszabb út tervezése során a kedvező.

Az InterRail bérletet Európa harminchárom országában lehet használni, és több mint negyvenezer úticélt lehet vele elérni. Az InterRail bérletek különböző típusokban érhetők el, lehetővé téve, hogy kiválaszthassuk a legmegfelelőbbet az igényeinknek és a tervezett útvonalnak megfelelően. Az utazás előkészítésekor fontos figyelembe venni az utazás hosszát, a tervezett útvonalat, hisz nem mindegy, hogy az utazás alatt hányszor tervezünk egyik lokációról a másikra átutazni. Az utazási napok számához igazítva számos opció elérhető. A bérletek többnyire online, az InterRail hivatalos honlapján keresztül, vagy néhány országban a helyi állomásokon is megvásárolhatók.

Az InterRail jegyek Európa-szerte érvényes “globális” verzióban és az egyes államokra külön-külön érvényes “egyországos” változatban kaphatók. Érvényességük alatt, illetve az azon belül választott napokon korlátlan utazásra jogosítanak az érintett országok vonatain. Fontos megjegyezni, hogy a bérletek nem érvényesek abban az országban, ahol a felhasználónak állampolgársága vagy igazolt lakhelye van.

A „globális” bérletek között elérhető a folyamatos és az úgynevezett „Flexi” bérlet is, amik között az a különbség, hogy míg a folyamatos bérlettel bármikor lehet egyik országból a másikba utazni, addig a „Flexi”-vel ez nem lehetséges, csak meghatározott számú alkalommal. A folyamatos bérletek 15 naptól akár három hónapig is érvényesek lehetnek, és ezek ára 300 és 600 euró között mozog. A Flexi bérletek maximum 2 hónapra szólnak 4-15 utazási nappal, így ezek ára ennek megfelelően növekszik 180 eurótól 360 euróig. A “globális” bérletek egyszeri ki- vagy hazautazásra is felhasználhatók, míg a “flexi” bérletnél ez a lehetőség csak a választott utazási napokon áll rendelkezésre. Ezek a bérletek most pályázati alapon a 18 évesek számára díjmentesen elérhetőek a Discover EU-val.

Az útvonalterv összeállítása az egyik legfontosabb lépés az InterRail utazás során. Ehhez részletesen át kell gondolni, hogy melyik vonatokat és útvonalakat szeretnénk választani, és hogy milyen időbeosztást szeretnénk követni az út során. Fontos figyelembe venni az utazási időt és a vonatok menetrendjét az útvonalterv összeállításakor, hogy az utazás gördülékenyen menjen. Ajánlott olyan sorrendet kialakítani az országok között, ami során a környező országok egymás után következnek és nem kell eltölteni fölösleges órákat az utazással.

A gördülékeny utazáshoz most hoztam pár tippet, amiket a tapasztalt InterRail utazók javasolnak. A tippek között az első és talán legfontosabb az, hogy készülj fel megfelelően a csomagolással. A tapasztaltak gyakran azt tanácsolják, hogy csak egyetlen hátizsákot vagy bőröndöt vigyél magaddal, lehetőleg olyat, amelyet kényelmesen tudsz hordani. A könnyű és praktikus csomagolás segít abban, hogy könnyedén mozogj a különböző helyek között, továbbá minimalizálja az esetleges kellemetlenségeket. Gyakran elég csak a legszükségesebb dolgokat becsomagolnod, és akár alkalmazhatsz is néhány helytakarékos csomagolási trükköt.

A mobilos applikációk is nagyon sokat segíthetnek abban, hogy könnyedén tájékozódhassunk az európai vasúthálózaton. A Rail Planner app is egy must-have interrail-ezés során, hisz a vonatokról, megállókról minden infót megtalálhatsz itt, ezenkívül persze a Google Maps vagy akár az Airbnb is életmentő lehet. Powerbank nélkül el se indulj, hiszen egy idegen országban telefon nélkül nem biztos, hogy olyan egyszerű boldogulni, így egy vagy akár több külső akksit is tegyél be a csomagba, mikor pakolsz.

Mint már említettem, igenis fontos a szervezés, de ettől függetlenül nem szabad görcsösen ragaszkodni az eredeti útvonalhoz és időpontokhoz, hisz bármikor jöhetnek olyan lehetőségek, amik igaz, nem voltak belekalkulálva az utazásba, mégis lehet, hogy az lesz életed élménye.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *