A jövő útja, avagy az elektromos közlekedésről

Napjainkban egyre inkább felkapott és aktuális téma a környezetvédelem. A Föld népességének növekedésével pedig a közlekedés környezetszennyező hatása kimagasló, különösen a közúti közlekedést figyelembe véve.

A hagyományos, belső égésű motorokkal felszerelt járművek nagyban szennyezik az emberek életterét a nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás miatt, emellett pedig lényegesen hozzájárulnak az üvegházhatás kialakulásához, amely köztudottan a globális felmelegedésben, és az éghajlatváltozásban játszik szerepet.

Akkor mégis miben rejlik a zöld jövő?

Az elmúlt években az elektromos energiával hajtott járművek jelenléte meghatározóan növekvő tendenciát mutat. Elég csak nyitott szemmel járnunk, és észrevehetjük, hogy Magyarországon is évről-évre egyre több zöld rendszámos autóval találkozunk az utakon, amely hazánkban a teljesen elektromos, vagy hibrid, azaz a belső égésű motor mellett villanymotorral is felszerelt járműveket jelenti.

Valamint a tömegközlekedésben is egyre nagyobb teret nyernek az ezen fajta járművek, tekintve a villamosokat, vonatokat, trolibuszokat, metrókat, vagy éppen a mindeddig csak hatalmas motorral felszerelt, gázolajjal működtetett buszokat egyre csak leváltó elektromos változatukat. Amellett sem mehetünk el, hogy már hazánkban is ellepték a nagyobb városokat a különböző (pl. Lime, Tier, Bird), bárki által igénybe vehető elektromos rollerek, amelyekkel gyorsan, egyszerűen, és mégis környezetbarát módon tudunk közlekedni A-ból B-be. Ökológiai lábnyomunk csökkentése mellett ezen eszközöket igénybe véve a zajszennyezést is jelentősen redukálni tudjuk.

Búcsút mondhatunk a belső égésű motoroknak?

Már a közelmúltban elkezdődött a környezetvédelmi előírások érvényesítése a különböző közlekedési eszközökre nézve, melyeket az idő előrehaladtával napjainkig egyre csak szigorítanak, és érezhetjük, hogy a robbanómotoros járművek ideje lassan a végéhez közeleg. Sajnos siránkozhatnak a benzingőz szerelmesei, ugyanis előreláthatólag 2030-ra be fog következni a villanyautózás áttörése, amely az a pont, amikor a teljes járműiparnak a 10%-át elektromos járművek fogják alkotni. Egyre több ország hoz rendeleteket, amelyek arra ösztönzik az autógyártókat, hogy átálljanak az elektromos közlekedési eszközök gyártására. Ennek példájára az Európai Unió 2035-től tiltani fogja az új benzines és dízelautók értékesítését, tehát az eladott gépkocsik nem lehetnek szén-dioxid kibocsátók.

Az elektromos autózás árnyoldala

A rengeteg pozitívum mellett mégis szót kell ejtenünk a hátrányokról. Abszolút jól látja az, aki azt állítja, hogy a villamos energiával történő közlekedés nem gyakorol a környezetre közvetlen szennyező hatást. Továbbá az is igaz, hogy áramot képesek vagyunk előállítani megújuló energiahordozókból, ellentétben a nem megújuló, fosszilis energiahordozókkal.

A környezetszennyezés más formái viszont jelen vannak az elektromos autózás terén is. A fő problémát itt a járművekbe szerelt akkumulátor jelenti. Az akkumulátorok előállítása, hozzá szükséges ritka földfémek, például a kobalt, lítium és nikkel bányászata önmagában szennyező folyamatokkal érhető el. Ráadásul a bányászat gyanánt élőlények természetes élőhelyét pusztítjuk el. Mindemellett fontos szempont az akkumulátorok újrahasznosítása is. Jelentős részét ezeknek ugyan újra tudjuk hasznosítani, azonban sok helyen nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra ehhez a folyamathoz.

Az első magyar villanyautó

Érdekesség, hogy létezett egy hazai autómárka, amely “Puli” névre volt keresztelve, és 1986-tól 1998-ig gyártotta kétszemélyes városi törpeautóit. A kisautó gyártása Teddy Marson ötletéből eredt, aki az autóit franciaországi piacra szánta, mivel ott akkoriban nem volt szükség ilyen kis teljesítményű járművek vezetéséhez B kategóriás vezetői engedélyre. Egyedül Magyarországon talált az ötletére támogatást, és végül sorozatban a hódmezővásárhelyi HÓDGÉP gyártotta a járművet. Szolár Tibor volt a kisautó tervezője, amely eleinte csupán egy kicsi dízelmotorral volt szerelve. 1990- ben azonban gyártottak belőle egy elektromos modellt is Puli Pinguin néven, így elmondható, hogy ez volt a legelső magyar villanyautó.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *