Beszéljünk a stresszről!

A stressz életünk része. Néha egyáltalán nem érezzük, máskor a padlóra küld, de a felszín alatt mindig ott bujkál. Különösen a téli időszakban, amikor egyszerre zúdul ránk a karácsony, újév, vizsgaidőszak, stb. A nappalok megrövidülnek és úgy érezhetjük, kicsúsznak a kezünkből a dolgok. Rendkívül fontos (és elképesztően nehéz) a hétköznapok pörgésében néha megállnunk és szembenéznünk a stresszel. 

Természetesen tanulás mellett sokunk dolgozik, saját háztartást vezet és más kötelezettségekkel birkózik meg nap, mint nap. Mindemellett korunkból adódóan szeretnénk minél többet átélni, kipróbálni, kapcsolatokat teremteni és azokat fenntartani. Lehetnek napok, amikor Te is úgy érzed, ez túl sok. Nem fér bele egyszerre a tanulás, munka, hobbik, barátok, mentális és fizikai egészség, párkapcsolat, kiskedvenc, stb. A figyelmünk és az energiánk ezer helyre áramlik, sokszor életünk egyik vagy másik része elhanyagolódik, minket pedig felemészt a stressz. Mit lehet ilyenkor tenni?

A tanulmányi stressz és az elvárásokból fakadó nyomás szinte egész évben érzékelhető. Ha el szeretnéd kerülni, hogy kicsússzanak a kezedből a dolgok és elvessz a teendőidben, akkor szervezettségre van szükséged. A határidők, időpontok és feladatok vizuális vezetése sok embernek könnyíti meg az életét. Készíthetsz listát, feloszthatod a teendőket egy idősávon, vagy koncentrálhatsz az éppen aktuális feladatra. Amint készen vagy A-val már haladhatsz is tovább B-re. Bár mind hajlamosak vagyunk halogatni dolgokat, ennél jobban nem is tudnánk kiszúrni magunkkal. Sokszor és kevés munkát végezni (legyen az felkészülni egy vizsgára, vagy elmosogatni a tányér hegyet) nem olyan megerőltető, mint nagyon rövid idő alatt megváltani a világot. 

A bennünket érő stressz felgyülemlésének fő helyszíne a lélek. Az apró nézeteltérések, aggodalmak, frusztrációk, amikkel nem vagyunk hajlandóak foglalkozni előbb vagy utóbb utolérnek minket. Ezekkel érdemes időben szembe nézni, majd leküzdeni őket. Különösen egy zárt közösségben, mint egy baráti társaság vagy munkahely. A konfliktuskezelés technikája az őszinteség és nyitottság! Senki nem gondolatolvasó, ha valakivel nézeteltérésed akad, azt higgadtan és intelligensen kell tudatnod. Jó esetben az illető azonnal orvosolni tudja a problémát, amit okozott. Ha viszont komplexebb szituációról van szó, esetleg régi sérelmekről, egy kiadós beszélgetés csodákra képes. 

Néha meglepő módon a lelki frusztráltságunk nem a külvilág, hanem saját magunk eredménye. Tapasztaltad már, hogy alvás helyett a legrosszabb pillanataid lebegnek a szemed előtt, folyton azon a rossz jegyen jár az eszed, vagy nem létező problémákra keresel görcsösen megoldást? Szoktál túlgondolni dolgokat vagy pánikolni egy telefonhívás miatt? Sokunk tapasztalja az ilyen jellegű szorongást, ami egyeseket egy életen át elkísér. Ennek a leküzdésére van három remek módszer:

  1. Fókuszálj a jelenre
    • Próbálj meg a múltbeli negatív élményeid és a jövő bizonytalansága helyett az adott pillanatra koncentrálni. Vetítsd a figyelmed valami aktuálisra, amit szeretsz. Nézz meg egy filmet, tölts időt a barátaiddal, vagy menj el a kedvenc éttermedbe.
  2. Vedd észre, amikor túlgondolod a dolgokat
    • Bár nehéznek hangzik, de ha oda figyelsz, egy idő után képes leszel felismerni a túlgondolást és kevésbé aggodalmaskodni. Segíthet, ha kérdéseket teszel fel magadnak, mint „Miért gondolom ezt?” „Ez a probléma valódi, vagy csak félek, hogy bekövetkezhet?” „Mások is így látják a helyzetet?”.
  3. Pozitív hozzáállás
    • A lehető legrosszabb kimenetel helyett vedd számításba a legjobbat is. Mindig jó elővigyázatosnak lenni, de a reménytelenség nem fog segíteni. Ha például stresszelsz egy állásinterjú miatt, gondolj erre: minden jelentkező ugyanezen megy keresztül. Legrosszabb esetben nem téged választanak, legjobb esetben lenyűgözöd őket az önbizalmaddal. Hidd el, senki nem fog harapni!

Egy elkerülhetetlenül stresszes időszakkal megbirkózni nem kis feladat. Az egyik legjobb példa erre egy vizsgaidőszak. Hogyan is kéne több heti intenzív tanulást, ismétlést, magolást a lehető legkisebb nyomással végig vinni?  Mindenekelőtt teremtsd meg a környezetet. Egy tiszta, rendezett szobában vagy egy csendes könyvtárban ezerszer könnyebb nekiállni tanulni. Először birkózz meg a számodra legnehezebb témákkal, ha pedig megtanultad őket, haladj tovább. Ne félj a kis szünetektől, hisz 30-40 percnél tovább nem tudsz eredményesen koncentrálni. Használd a számodra jól bevált tanulási technikát, legyen az többszöri átolvasás, önmagyarázat vagy térképes tanulás. Ha esetleg még mindig nem tudod, hogyan fogj neki, itt egy kis segítség: https://onfejlesztoakademia.hu/tanulas/

A legfontosabb dolog a stresszel kapcsolatban, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni! Nem attól leszel erős, hogy mindent is a hátadra veszel, hanem ha megteszed a tőled telhetőt. Persze hajtani kell a céljaink felé, de feltöltődés nélkül hamar kiégünk és összeroppanunk. A stresszt nem tudod elkerülni, de könnyen megbirkózhatsz vele ha elnézőbb vagy magaddal és néha megállsz egy kicsit.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *