Pizza és egyedüllét

Egyetemistaként életedben először teljesen egyedül lakni egy kaotikus élmény. A magad ura vagy, de heti egyszer felhívod anyukádat, hogy „Akkor mennyi öblítőt is kell használni?”. A gimis tanáraid által misztifikált „nagybetűs Élet” és a gyermeki életképtelenség különös purgatóriumában vagy. Ebben a cikkben ezt a témát fogom boncolgatni, miközben megtanítok nektek egy low-budget pizza receptet, amit még egy sütni nem tudó is könnyedén össze tud dobni.

Az alapok

Minden jó dolog az előkészületben válik igazán remekké. Ha a hozzávalók megfelelőek, a végeredmény is jól sül ki. Ehhez a pizzatésztához mindössze liszt, sütőpor, só és görög joghurt kell. Esküszöm nem olyan borzasztó, mint amilyennek hangzik. Éppen így álltam hozzá a 3 vadidegennel való összeköltözéshez gólyaként… A szobám ugyanolyan pici volt, mint a többieké. A közös terekben nem volt ablak, ahogy a fürdőszobában sem, így a szellőztetés nem volt opció. A konyhában egyszerre csak két ember tudott szűkösen elférni, a közös mosógépet ette a vízkő, gipszkarton falak, úgy szólván maga volt a pokol. Ha az alap körülmények jobban alakulnak, például van rendes wifi vagy a szobámban úgy is el lehet férni, hogy épp ott van a ruhaszárító, akkor sokkal jobban éltem volna meg az egészet. Az élet viszont nem kívánságműsor, hanem szerencsekerék, így az egyetem első évét egy akkori szavaimmal élve „patkánylyukban” éltem le. Ha a saját helyzetedre ismersz, mindenképp ruházz be egy zajszűrő fejhallgatóra és mindig címkézd fel a kajáidat!

A kavar(od)ás

Ha egyetemistaként egyedül élsz, le merném fogadni, hogy nincs konyhamérleged. Semmi gáz, az én receptem 10 evőkanál lisztet, 1 teáskanál sütőport, egy csipet sót és 4 evőkanál natúr joghurtot ír. Egy közepes tálban keverd össze a porokat, majd add hozzá a joghurtot, amit pár nap múlva penészesen fogsz kidobni. Ha túl tapadós, akkor kell még bele egy kis liszt, ha nem áll össze, akkor pedig egy pici joghurt. Alaposan dolgozd össze (lehet bele kell tenni egy kis karizmot, de ígérem jó lesz), majd tedd a tésztát egy belisztezett sütőpapírra és a tetejét is lisztezd meg. Keress egy sodrófát, tudatosuljon benned, hogy nincs sodrófád, majd fogj egy TISZTA repoharat és szép laposra nyújtsd ki vele a tésztát. Hazalátogatni az ilyen pillanatok miatt maga a paradicsom. A szüleidnél vannak normális hozzávalók és konyhai eszközök, ráadásul a fehér zoknid talpa végre nem fekete, a smack levest pedig felváltja nagyi húslevese. Anyukád nagyon fog örülni, hogy magadtól pizzát sütöttél, de az elkészítésről nem muszáj beszámolni.

A feltétek

Te mit teszel a pizzádra? Kukoricát? Hagymát? Ananászt? Mehet rá mind! Ha hozzám hasonlóan te is ortodox vagy a pizzával, akkor csak paradicsomszószt, sonkát és sajtot kell venned. Minél inkább közeledik a hó vége, annál kevesebb hozzávalóval kell bajlódnod! Ha ezeket igényesen felpakoltad, akkor mehet is a 200 fokra előmelegített sütődbe, amit még sosem pucoltál ki. 10 perc az előmelegítés, 20 perc a sütési idő, ami alatt talán elmosogathatnál vagy beindíthatnál egy mosást. A polcod tetején port gyűjtő aloe verat mikor öntözted meg utoljára?

Tálalás

A legideálisabb fogyasztási mód a „vágódeszkáról, egy általad választott Netflix sorozat random epizódja felett görnyedve az ágyon”. Fogyasztható barátok társaságában is, már ha vannak. Azoknak, akik előszeretettel fogyasztják ketchuppal a pizzát, a következő főzőcskézéshez meleg szívvel ajánlom a lipótmezei elmegyógyintézetet. Persze hasonló minőségű fagyasztott pizzát a Lidl-ben is lehet kapni 800 forintért, de ezzel a recepttel végre úgy érezheted, mintha tudnál főzni. Számomra vicces élmény volt kipróbálni. A liszt, sütőpor és joghurt viszonylag sokáig eláll, így ha pizzára vágysz, el sem kell hagynod a lakást. Ideális recept kezdő szakácsoknak, hátrányos anyagi helyzetűeknek és az olasz kultúra sárba tipróinak.

Jó étvágyat! 🙂

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *