Élet a legszegényebb és a leggazdagabb országokban

Ha gazdaságra gondol az ember általában a Wall Streetről is híres, minden álmot valóra váltó Egyesült Államok, vagy Ázsia egyik tömegektől zsúfolt országa jut eszébe. Azonban meglepő módon a világ leggazdagabb és legszegényebb országa két másik kontinensen, Európában és Kelet-Afrikában található.

Mi alapján, és hogyan állapítható meg a két végletnek a ”nyertese?” Ilyen, illetve ehhez hasonló ranglistákat az országok egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) összehasonlítása alapján, vagy az ország nettó vagyonát számításba véve hoznak nyilvánosságra. Ha az utóbbit nézzük, akkor Kínát megelőzve valóban Amerika áll az első helyen tekintélyes 145,8 billió dollár összeggel, viszont, ha a GDP a kiindulópont, akkor Franciaország, Belgium és Németország között elhelyezkedő Luxemburg vezet 127 673 USA-dollárral. A skála másik, negatív végén, azaz a legkevesebb egy főre eső GDP-vel rendelkező ország, Burundi foglal helyet 221,48 USD-vel.

Luxemburg legtöbbször a lakosság életminősége és magas életszínvonala miatt kap rivaldafényt az újságokban, online felületeken, de azt a tényt sem hagyhatjuk szó nélkül, hogy egyben a világ egyik legboldogabb országa is. Ennek az apró, alig több mint 2 500 km2 területű nemzetnek csupán 661 000 lakosa van és az itt élők körében csaknem százhetvenféle állampolgárságot és körülbelül 80 anyanyelvet lehet megszámolni.  Az elmúlt évtizedekben néhány uniós intézmény és számos nemzetközi vállalat – az Amazon európai része is – Luxembourgot (főváros) választotta székhelyének, aminek köszönhetően a bővülő munkapiac mindenki számára nyújt munkavállalási lehetőséget.

Na de miért választják a cégek Luxemburgot székhelynek? Erre igazából egy nagyon egyszerű, de annál okosabb válasz van. Azért, mert az országban nagyon kedvező adóráta működik és a kormány támogatja a nemzetközi társaságok luxemburgi bejegyzését is egy kis adókedvezménnyel, amit akárhogy nézve mindenhogy megéri a cégtulajdonosoknak és az országnak egyaránt.

Azonban, amíg létezik leggazdagabb ország, úgy sajnos legszegényebb is, ami nem máshol helyezkedik el, mint Afrika keleti részén, Ruanda, Tanzánia és a Kongói Demokratikus Köztársaság között elterülő Burundi. A Burundi Köztársaság nem csak a legszegényebb ország, hanem a legboldogtalanabb is, vagyis azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a boldogság egyesen arányos a keresettel.  Nem csoda, hisz itt minden harmadik ember munkanélküli, és akinek pedig van munkája (farmer) az éjjel nappal dolgozik havi 15 dollárért.

Ebből viszont hogy lehet eltartani egy 8 tagú családot? Nem igazán lehet, pont ezért az átlag életkor kevesebb, mint 50 év, ugyanis a leggyakrabb elhalálozási ok az éhezés. De csodálatos módon ilyen megélhetési gondok mellett sem hagyják hátra a halottakat. Eltemetik őket és kövekre festenek, hogy jelezzék itt nyugszik valaki. Óriási szegénység van jelen ezen a területen, ami abban is megmutatkozik, hogy a gyerekeknek nincsenek játékaik, hanem amit találnak az utcán azt összeszedik és kreálnak maguknak kisautót palackból vagy éppen társasjátékot söröskupakokból. A lakosság 7,6%-a jut elektromossághoz, ezért töltőpontok vannak kihelyezve, amik igénybevételéért természetesen fizetni kell és emiatt sem használnak okostelefont.

A nagy esőzések miatt számtalan hontalannak muszáj eláznia és akiknek még van otthonuk azok is kihasználják a csapadékos időjárást, ekkor fürdenek, mosnak. Mivel a terület nagy részét földek teszik ki, ezért ha van egy kis étel az nem más, mint rizs vagy bab, ami nem éppen a legtöbb energiát adja, pedig az itt élőknek pont erre lenne szükségük. Napi több 10 kilométert sétálnak csupasz lábbal, eszméletlen súlyú rakománnyal a fejükön (banánnal, rizzsel), hogy megkapják a napi betevőt, azaz 50 centet. Meglepő módon jó néhányan azt sem tudják milyen évet írunk, vagy hogy épp hány évesek, mert nem tudnak ezzel foglalkozni a sok szenvedés közepette.

Összességében megdöbbentő, hogy a 21. században ilyen szakadék lehet két ország életvitele, gazdasága és problémái között. Míg az egyik embernek az a gondja, hogy havi közel 2 millió forintból nyáron hova menjen nyaralni, addig a másiknak az, hogy havi kb. 5 000 forintból hogyan tartsa el a 8-10 tagú családját.

Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *